De 10 grootste management consultancybureaus

22 juni 2015 Consultancy.nl 9 min. leestijd

Deloitte Consulting, PwC / Strategy&, EY Advisory en KPMG zijn de grootste consultancybureaus ter wereld, blijkt uit recent onderzoek van Gartner. De Big Four accounting accountants- en advieskantoren zijn samen goed voor 40% van de markt. Ter vergelijking, de top 200 bureaus wereldwijd zijn goed voor bijna 80% van de totale globale adviesmarkt, die circa $125 miljard waard is.

Ieder jaar doet Gartner, een wereldwijd analistenbureau, onderzoek naar de marktomvang van de adviesbranche. De meest recente editie van de zogenaamde ‘Market Share Analysis: Consulting Services’ brengt de ontwikkelingen in de adviesmarkt in kaart en geeft inzicht in de marktaandelen van de belangrijkste spelers in het advieslandschap*. 

De onderzoekers tonen aan dat de wereldwijde uitgaven aan management consultants zijn gestegen naar $125,2 miljard in 2015, 6,1% meer dan de $118,1 miljard in 2013**. De top 4 grootste consultancybureaus, beter bekend als de Big Four (Deloitte, PwC, EY en KPMG), vinden allemaal hun oorsprong in de accountancysector en zijn samen goed voor zo’n 40% van de wereldwijde consultingmarkt. In vergelijking met 10 jaar terug hebben de Big Four kantoren hun marktaandeel significant weten te verhogen, door zowel autonome organische groei als door tientallen overnames. De top 10 consultancybureaus hebben gezamenlijk 52% van de markt in handen, terwijl de top 200 dienstverleners in de adviesmarkt goed zijn voor 79% van de markt. Volgens de analisten suggereert dit dat de markt niet versnipperd is en in handen is van een beperkt aantal spelers.

Global Consulting Market

Big Four
Deloitte Consulting staat voor het vierde jaar op rij bovenaan de lijst als grootste consultancybureau ter wereld, met een gerealiseerde omzet van $14,7 miljard en een marktaandeel van 11,7%. Dat
Deloitte zijn positie aan de top behoudt is het gevolg van twee belangrijke zaken. Enerzijds is, van de Big Four kantoren, Deloitte de enige die zijn adviespraktijk niet heeft afgestoten in de periode tussen 2000 en 2002***. Anderzijds kan Deloitte bouwen op het grootste portfolio aan adviesdiensten in vergelijking met zijn concullega’s, zowel op het vlak van strategieconsultancy (bijv. Monitor Deloitte) als implementatiediensten. 

Door de overname van strategie consultancybureau Booz & Company (gerebrand naar Strategy&) heeft nummer twee, PwC, het afgelopen jaar veel terrein gewonnen, met een gerealiseerde omzet (+10%) van $12,7 miljard. Op de derde plek staat branchegenoot EY, dat zowel op organische wijze als via M&A activiteiten wist te groeien en bovendien zijn omzet zag stijgen (+12,7%) naar $12,1 miljard. KPMG behoudt zijn vierde plaats. In 2014 noteerde het kantoor een omzet van $10,7 miljard, een stijging van 5,2% ten opzichte van 2013 ($10,2 miljard). De sterke punten van KPMG liggen volgens de onderzoekers voornamelijk in zijn business consulting diensten, daarnaast heeft KPMG dankzij het in 2013 gelanceerde KPMG Capital toegang tot een ecosysteem van diensten op het snijvlak van technologie, security, risk, data en analytics.  

Top 10 Largest Consulting Firms

Accenture stijgt een plek ten opzichte van vorig jaar en staat op de 5de plek, met een omzet van $4,1 miljard. Accenture’s dienstenportfolio bestaat volgens Gartner uit een “gebalanceerde mix van business en technologie consulting”. Het belangrijkste sterke punt zit volgens de onderzoekers in de “gerichte aanpak”, die het bureau hanteert bij het verkopen van zijn diensten aan klanten. Ook benadrukken de analisten de succesvolle strategie van Accenture om een hoogwaardige adviespraktijk op te zetten, bekend onder de naam Accenture Strategy. Deze tak vormt een aanvulling op zijn Digital-, Technology- en Outsourcing praktijken. 

IBM zakt een plaats naar de zesde plek, veroorzaakt door trage of zelfs negatieve groei in al zijn consultancy-praktijken. IBM’s adviesomzet komt voornamelijk voort uit technologie adviesdiensten.

’s Werelds grootste strategie consultancybureau – McKinsey & Company – behoudt zijn 7de positie in de lijst van grootste management consultancybureaus. McKinsey paste onlangs zijn businessmodel aan, door een groot aantal nieuwe – op technologie gerichte – services lines te creëren, waaronder McKinsey Advanced Data & Analytics, McKinsey Digital, McKinsey Implementation, McKinsey Recovery & Transformation Services en McKinsey Solutions.

Ook consultancykantoor Booz Allen heeft zijn plaats in de lijst behouden. Het bureau noteerde een omzet van $2 miljard waarvan het overgrote deel afkomstig was uit Noord Amerika, evenals kleinere bijdragen uit het Midden-Oosten, Noord Afrika en sinds kort ook Zuidoost-Azië. Volgens schattingen van Gartner is maar liefst 98% van de omzet van het bureau afkomstig uit de overheidsmarkt, waarvan een groot deel in de Verenigde Staten verdiend wordt. De omzetdaling van 2,9% heeft volgens de onderzoekers vooral te maken met besparingen op consultancyuitgaven door de Amerikaanse overheidsmarkt. 

 

Numer of Acquisitions per Top 10 Consulting Firm.jpg

 

CGI komt binnen op de negende plek in de ranking, met een omzetgroei (+3,4%) naar $1,5 miljard. De overname van het Europese Logica in 2012 heeft een cruciale rol gespeeld in het opschroeven van zijn wereldwijde omzetcijfers. Volgens de analisten zet CGI stevige stappen vooruit op het gebied van digital business en Internet of Things, en begrijpt de ICT dienstverlener dat securityvraagstukken in de toekomst prioriteit moeten krijgen. 

De top 10 wordt afgesloten door CSC, dat vorig jaar op de negende plek stond. Het consultancybureau richt zich sterk op technologie advies, en kan daarnaast bouwen op een “relatief stabiele” consultancypraktijk in het ‘operations’ landschap. De omzet van CSC daalde in 2014 met 3,6%, waardoor de omzet van $1,46 miljard in 2013 vorig jaar terugliep naar $1,41 miljard.

10 Largest Management Consulting Firms

Vooruitblik
Vooruitkijkend benadrukt Gartner dat consultancybureaus hun businessmodellen zullen moeten blijven aanpassen. Consultants herdefiniëren, herpositioneren en differentiëren voortdurend hun modellen en marktproposities, waardoor ook hun capaciteiten en vaardigheden mee-veranderen. Daarbij zullen zij nieuwe strategieën moeten omarmen om te kunnen blijven concurreren in een steeds verder digitaliserende wereld. “Consultancybureaus moeten een enorme drive voor verandering hebben, of ze daar nou klaar voor zijn of niet. Zo niet, dan zullen ze hun omzet zien dalen en liggen ze sneller uit de consulting markt, dan ze verwachten. De behoefte om sneller te veranderen is niet langer een optie, maar een noodzaak”, concluderen de analisten. 

* Voor de analyse keek Gartner naar de omzet die voortvloeit uit business consulting en technologie consulting diensten. De totale omzet van de bureaus kan daarom (veel) hoger liggen. Daarnaast is het van belang te vermelden dat niet alle adviesbureaus binnen de scope van het onderzoek vallen. Met een totale omzet van ongeveer $4 miljard zou bijvoorbeeld The Boston Consulting Group in aanmerking komen voor de ranking, maar het strategie consultancybureau uit Boston maakte echter geen onderdeel uit van de dataset.

** Belangrijke kanttekening is dat analistenbureaus vaak verschillende definities hanteren voor wat wel en wat niet tot de adviesmarkt behoort, en om de waarde en grootte ervan te kunnen bepalen. Source schat bijvoorbeeld dat de totale consulting markt wereldwijd net iets meer waard is dan $100 miljard, terwijl Kennedy stelt dat de markt meer dan $230 miljard waard is.

*** EY verkocht zijn consultancypraktijk aan Capgemini, PwC Consulting werd overgenomen door IBM en KPMG Consulting ging onafhankelijk verder als BearingPoint. De consultancypraktijk van het op vier na grootste accountancykantoor op dat moment, Arthur Andersen, ging eveneens onafhankelijk door, onder de naam Accenture.