KPMG lanceert Big Data en Analytics investeringsfonds

12 november 2013 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Accountants- en adviesbureau KPMG heeft een investeringsfonds opgericht dat gaat investeren in Big Data initiatieven. Het wereldwijd fonds – genaamd ‘KPMG Capital’ – zal kapitaal leveren aan en samenwerkingsverbanden aangaan met ondernemingen die gespecialiseerd zijn in het analyseren van grote hoeveelheden data. In sommige gevallen zullen Big Data experts zelfs worden overgenomen.

KPMG Capital zal in eerste instantie een budget hebben van $100 miljoen, wat neerkomt op zo'n €75 miljoen. Het investeringsfonds wordt volledig gefinancierd door KPMG en zijn partners.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat bedrijven die slim gebruik maken van data ook financieel beter presteren. Zo concludeerde Capgemini Consulting onlangs dat digitale leiders, zogenaamde ‘digirati’, tot 9% meer omzet en 26% meer winst kunnen boeken ten opzichte van hun concurrenten. Ook aan de kant van de bedrijfsvoering kan de integratie van intelligente data-analyses in de strategische besluitvorming leiden tot megabesparingen. Zo heeft McKinsey & Company becijferd dat efficiency-verbeteringen gebaseerd op Big Data technieken kunnen oplopen tot in de miljarden, en in sommige sectoren tot zelfs in de honderden miljarden.

KPMG lanceert Big Data en Analytics investeringsfonds

Ondanks het strategisch belang van Big Data worstelen organisaties met het thema. Dit komt deels doordat het een relatief nieuwe trend is, maar ook door het tekort aan Big Data capaciteiten en mensen, technische uitdagingen als gevolg van legacy systemen en de steeds groter wordende berg aan data. Uit onderzoek van KPMG blijkt dat bijna 70% van de managers weliswaar overtuigd is van het strategische belang van data-analyse, maar dat zij op dit moment onvoldoende in staat zijn om de volledige potentie van Big Data te benutten.

Als gevolg hiervan is de vraag naar Big Data en analytics diensterlening, zowel op techisch vlak als op consultancygebied, booming. Met de oprichting van het investeringsfonds speelt KPMG slim in op deze trend. Door te investeren in Big Data experts kan het zijn data-expertise uitbouwen, en zodoende klanten van een betere end-to-end dienstverlening te voorzien. Ook breidt het hiermee zijn netwerk uit en kan het op termijn profiteren van startups/bedrijven die echt doorbreken. In sommige gevallen zullen Big Data ondernemingen zelfs worden overgenomen, zegt Roos Lindgreen, partner bij het adviesbureau en Head of Innovation.

Roos Lindgreen - KPMG

Vooral specifieke sectoren

Lindgreen laat weten dat KPMG Capital met name zal worden ingezet in sectoren waar Big Data van grote toegevoegde waarde kan zijn, zoals de gezondheidszorg, de financiële dienstverlening, de energie-, de telecommunicatie- en transportsector*. "Vooral in deze sectoren zijn grote voordelen te behalen. Dit uit zich bijvoorbeeld in een beter gebruik van online en social media, in meer aandacht voor fraudebestrijding en beter reputatiemanagement. Organisaties die erin slagen big data goed te managen, presteren dan ook in de regel beter” aldus de KPMG partner.

* Recente artikelen waarin de waarde van Big Data per sector/vakgebied wordt uitgediept:
- Algemeen: TCS: Telecom en reisbranche voorloper met Big Data
- Financiële sector: KPMG: Big Data biedt financiële sector grote kansen
- Telecom: Atos Consulting: Telecomsector moet Big Data benutten
- Zorg: Gupta Strategists: Big Data in ziekenhuisbranche
- Transport: Deloitte: Big Data transformeert OV en transportsector
- Advocatuur: OC&C: Big Data geeft advocatenkantoren concurrentievoordeel
- Sport: Towers Watson: Analytics helpt voetbalclubs blessures voorspellen
- Finance: KPMG Consulting: Big Data maakt finance belangrijker
- Recruitment: Deloitte: Big Data maakt recruitmentproces veel effectiever
- Sales & Marketing: VODW: Big Data gebruiken voor pricing vraagstukken