KPMG Consulting: Big Data maakt finance belangrijker

29 april 2013 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De finance functie wint de komende jaren aan prestige en strategische impact. Dankzij Big Data. Deze voorspelling komt uit een recent onderzoek van KPMG onder financieel bestuurders van bijna 200 Nederlandse bedrijven.
 
Op dit moment ligt de verantwoordelijkheid voor het gebruik van Big Data bij de meeste bedrijven bij de financiële functie en in mindere mate bij de IT-functie. Volgens Sander Klous van KPMG Management Consulting is dit een goed teken: “Het geeft aan dat de ondernemingen zich realiseren dat Big Data & Analytics over meer gaat dan technologie alleen”.

KPMG - Big Data
 
Strategische impact van finance neemt toe
Uit het onderzoek komt naar voren dat bijna 50% van de financieel bestuurders verwacht dat het belang van de financiële functie als gevolg van Big Data “aanzienlijk zal toenemen”. Doordat Finance de komende jaren meer regie krijgt bij het analyseren en interpreteren van grote hoeveelheden (strategische) data wordt de rol van Finance bij het bepalen van de strategie van het bedrijf groter.
 
De rol van IT wordt ook groter maar de strategishe impact daarvan daalt daarentegen. Bijna 70% van de bestuuders verwacht dat de IT-functie op termijn slechts verantwoordelijk zal zijn voor de randvoorwaarden om alle data te kunnen interpreteren.

Holistische aanpak
Volgens Klous vergt een volwassen Big Data aanpak veel meer dan alleen de beschikbaarheid van de juiste technologie en sterke analytische capaciteiten binnen Finance. “Ook juridische, organisatorische, strategische en technologische aspecten moeten worden geadresseerd om Big Data waarde te laten toevoegen aan de onderneming. Organisaties die erin slagen om dit complexe speelveld goed te managen, gaan aantoonbaar beter presteren” aldus de consultant.