TW: Analytics helpt voetbalclubs blessures voorspellen

05 november 2013 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het is de nachtmerrie van iedere voetbalclub. Spelers die miljoenen aan salaris ontvangen die voor maanden uitgeschakeled zijn door een blessure. Tot op heden is er nooit echt een goed inzicht geweest over de ware kosten van blessures, maar een nieuw onderzoek van Towers Watson brengt de feiten op tafel. Volgens hun berekeningen, zal de Engelse Premier League dit jaar meer dan £100 miljoen aan salaris betalen die door blessures niet beschikbaar zullen zijn. De consultingorganisatie adviseert voetbalclubs om data analytics te gebruiken om hun blessures te analyseren, om zodoende te kunnen anticiperen op toekomstige blessures.

Het consultancykantoor analyseerde 9 seizoenen met speeldata en blessuredata in de UK, en besloeg 380 wedstrijden per seizoen. Volgens hun bevindingen, kan de analyse factoren onderscheiden die duidelijk een impact hebben op de blessures. Bijvoorbeeld, het model laat zien dat spelers tussen de 29-31 die 60% van de tijd of nog vaker op de bank zitten, een zeer hoog risico lopen op blessures. Bovendien, niet verrassend, spelers met een recente geschiedenis van lange-termijn blessures lopen meer kans op een nieuwe blessure, en deze kans stijgt naarmate een speler ouder wordt. Timing is echter essentieel:  de waarschijnlijkheid dat een ernstige blessure terugkomt is het hoogst binnen twee jaar van de oorspronkelijke blessure en wordt kleiner naarmate de tijd verstrijkt.

Towers Watson - Blesures door Europees voetbal

De speelduur van een wedstrijd blijkt ook een voorspellende factor in het bepalen van de waarschijnlijkheid van toekomstige blessures. Een hoog gemiddeld aantal gespeelde minuten in een seizoen is een belangrijke factor die leidt tot meer blessures voor een speler, en dit is een risico dat door wissels enigszins kan worden gecontroleerd. Op een soortgelijke manier, ervoor zorgen dat individuele spelers niet continu de bank warmhouden zal blessures vermijden.

Volgens Paul Moorshead, Senior Consultant bij het adviesbureau, moeten voetbalclubs hun blessures behandelen met een meer analytische aanpak. “Er is uiteraard niets te doen aan de onvermijdelijkheid van blessures. Maar, net als binnen andere takken van sport en business wordt toegepast, kunnen data en modellen helpen om te begrijpen wat er aan bijdraagt en wat de onderliggende risico’s zijn”.

Het advies van Towers Watson kan zeer waardevol zijn voor voetbalclubs. Zo bedragen de uitgaven aan spelerssalarissen gemiddeld 70% van het totale inkomen binnen de Premier League clubs. In Nederland ligt dit percentage lager, maar toch geven de meeste clubs nog altijd meer dan de helft van hun inkomsten uit aan salarissen.