Amerikaanse consultancymarkt herstelt van crisis

24 juni 2013 Consultancy.nl

De Amerikaanse consultancymarkt heeft zich sterk hersteld van de crisis. In het afgelopen jaar groeide de VS markt met 8,5% naar een totale grootte van $39.3 miljard, ruim 90% van de totale Noord-Amerikaanse adviesmarkt ($42.7 miljard). Dit blijkt uit de meest recente cijfers van marktanalist Source Information Services. Hiermee is de adviesbranche in de VS met afstand de grootste markt voor consultancy in de wereld. Ter vergelijking, de Latijns-Amerikaanse consulting markt – een van de kleinste regio’s ter wereld – wordt geraamd op een waarde van $2.58 miljard. 

De omvang van de Amerikaanse en wereldwijde consultancymarkt:
 
Wereldwijde Consultancymarkt 2013
 
Uit de berekeningen van de marktanalisten komt naar voren dat de groei in de V.S. met name te danken is aan drie segmenten: marketing en sales (+25%), operationele verbeteringen (+11%) en technologie (+10%). Vanuit een industriesegment perspectief zijn de belangrijkste groeisectoren de zorg, met 18% gegroeid naar $3.5 miljard, energie en resources (+12%) en de pharma sector (+10%).
 
Positieve vooruitzichten
De vooruitzichten voor consultancy firma’s in de VS voor de komende 12 maanden zijn positief. 82% van de klanten zeggen hun uitgaven aan consultants niet zal dalen en bijna de helft (42%) zegt dat dit zal toenemen. 1 op de 20 opdrachtgevers verwacht zelfs het komende jaar meer dan 50% uit te geven aan externe adviseurs. De bevindingen staan in schril contrast met de situatie op de Nederlandse adviesmarkt, volgens Source goed voor bijna 2% van de wereldwijde adviesbranche. Een recente analyse van AAIM concludeerde dat de budgetten van grote organisaties voor het inhuren van organisatieadviesbureaus in ons land de komende jaren structureel blijven dalen.
 
Ondanks de rebound vinden de onderzoekers het nog te vroeg om te concluderen dat de VS zich heeft kunnen lostrekken van de malaise die de Europese consulting markten nog altijd in haar greep heeft. Veel van de onderliggende trends die een compleet herstel blokkeren zijn nog altijd zichtbaar in de VS. “Zo heeft bijvoorbeeld een groot percentage van bedrijven in de VS nog altijd een actief beleid dat erop gericht is uitgaven aan consultants te verlagen” aldus Source.

Daarnaast wordt het herstel met name veroorzaakt door een hogere vraag naar ‘low-end’ diensten, zoals detachering en interim management, ook bekend als ‘bodyshopping’ in de markt. “Dit kan de consulting markt optimistisch houden voor enige tijd maar het is niet de basis waarop een duurzame toekomst van de consulting industrie gebouwd kan worden” zeggen de marktanalisten.
 
Amerikaanse Consultancy Markt
 
Digitalisering belangrijkste groeisegment
De interviews met Amerikaanse bestuurders tonen aan dat ‘digitalisering’ met afstand het grootste groeigebied vertegenwoordigt voor adviesbureaus. Volgens Source hebben vooralsnog drie consultancybureaus de beste papieren om de markt voor digitalisering dienstverlening te domineren: Deloitte, IBM and Accenture.
 
Overige recente marktanalyses van de consultancybranche:
- Marktanalyse consultancymarkt Sub-Saharisch Afrika
- Marktanalyse van Human Capital Strategy Consulting
- Concurrentieanalyse Digital Strategy Consulting markt
- Sustainability consulting groeimarkt in adviesbranche

Nieuws

Meer nieuws over