Marktanalyse consultancymarkt Sub-Saharisch Afrika

17 juni 2013 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De Sub-Saharisch Afrikaanse* consulting markt wordt op dit moment geraamd op een waarde van $2.93 miljard. In de komende jaren zal de markt, in lijn met de hoge economische groei van de hele regio, sterker groeien. Consulting organisaties richten daarom hun pijlen op Africa als strategische aanjager van toekomstige groei en kijken reikhalzend uit naar het uitbouwen van hun praktijken en marktaandeel. Bedrijven realiseren zich dat het niet participeren in deze vroege fase van groei hen de kop kan kosten wanneer de markt haar vlucht neemt aan het einde van het decennium. Niet verrassend hebben de Big Four kantoren en Accenture de beste marktposities.
 
Groeiregio
Africa wordt door analisten steeds vaker gezien als de nieuwste parel onder de opkomende economieën. Het zakelijk potentieel van het continent is in de afgelopen jaren veelvuldig uitgelicht, waaronder door adviesbureaus. Zo becijferde Roland Berger dat de Afrikaanse markt de komende jaren de opkomende economieen zal vervangen als de regio met de hoogste economische groei. Een analyse van McKinsey & Company concludeerde dat Afrika - door deze economische ontwikkeling - het hoogste rendement gaat opleveren voor beleggers, een voorspelling die onlangs nog is bevestigd door een survey van Ernst & Young onder meer dan 500 topbestuurders (‘Africa Attractiveness Survey’).
 
Markt
De consulting markt van Sub-Saharisch Afrika heeft momenteel een waarde van $2.93 miljard. De komende twee jaar groeit de markt met respectievelijk 6.1% en 5.6%, naar $3.28 miljard. De consulting segmenten met de hoogste groei zijn strategy consulting en operations management, beiden met een gemiddeld jaarlijks groeipercentage van meer dan 7%. HR consulting en Finance consulting zijn de segmenten die het minst groeien, hoewel deze nog altijd groeien met meer dan 4% per jaar.

Marktanalyse Consulting Markt Afrika

Adviesbureaus
Niet geheel verrassend, domineren de Big Four de Sub-Saharisch Afrikaanse consulting markt. PwCKPMGDeloitte en Ernst & Young hebben samen een marktaandeel van 42% (70% van de top 20 bedrijven). De marktleiders worden qua grootte gevolgd door AccentureIBM en McKinsey & Company, die allemaal omzetten laten zien van meer dan $80 miljoen. De rest van de markt wordt verdeeld tussen een grote groep internationale en lokale spelers.

* Sub-Saharisch Afrika sluit Noord-Afrikaanse landen en Sudan uit.