Roland Berger: Afrika nieuwste wereldwijde groeiregio

07 mei 2012 Consultancy.nl

Het inkomen per hoofd van de bevolking in Afrika stijgt de komende twaalf jaar met 50 procent. Daarnaast zal de economie in de sub-Sahara landen tussen 2011 en 2016 groeien met 5,4 procent. Afrika herstelt daarmee sneller van de crisis dan de rest van de wereld en wordt de nieuwste groeiregio. Dat voorspelt Roland Berger Strategy Consultants op basis van de studie ‘Inside Africa’ over het zakelijk potentieel van het continent. Toch zijn ondernemers nog steeds terughoudend in investeren in Afrika.
 
“Het is een achterhaalde gedachte om te stellen dat bedrijven geen kans van slagen hebben in Afrika,” zegt Tijo Collot d´Escury, managing partner bij Roland Berger in Nederland. “Het economisch potentieel van veel Afrikaanse landen is op het niveau van de BRIC landen (Brazilië, Rusland, India en China) twintig jaar geleden. Destijds had men geen vertrouwen in het vermogen van deze landen, omdat de politieke en economische stabiliteit ontbrak. Toch zijn de BRIC landen uiteindelijk een grote rol gaan spelen in de wereldeconomie.” Met name de Afrikaanse energie- en de financiële sector ontwikkelen zich snel, gevolgd door de retail-, transport-, industriële en publieke sector.

Download het Roland Berger rapport: Global Topics - Inside Africa  
 
Afrika herstelt snel van crisis
In de top tien snelst groeiende economieën tussen 2001 en 2010 staan zes Afrikaanse landen, met Angola, Nigeria en Ethiopië voorop. Zo groeide de Angolese economie de afgelopen tien jaar met maar liefst 11 procent. Het strategie adviesbureau voorspelt dat de economie in de sub-Sahara landen tussen 2011 en 2016 zal groeien met 5,4 procent, terwijl de wereldeconomie met slechts 2,9 procent groeit. Het adviesbureau verwacht dat het aantal Afrikaanse landen in de top tien van snelst groeiende economieën de komende vijf jaar zal stijgen naar zeven.

’Technological leapfrogging’
“De ontwikkelingen in Afrika zijn indrukwekkend,” aldus Collot d’Escury. “Er zijn er inmiddels bijv. meer mobiele telefoons dan volwassenen. Dit komt door een ontwikkeling die door experts ‘technological leapfrogging’ genoemd wordt. Afrikaanse landen nemen de meest moderne en groene versies van nieuwe technologieën over. Zij slaan als het ware eerdere fases van ontwikkeling over. Zo hebben veel Afrikaanse regio’s de dure, tijdsintensieve fase van het aanleggen van landlijnen voor telefonie overgeslagen. Nu communiceren ook de bewoners in afgelegen gebieden met hun mobiele telefoon.”

Privatisering trekt investeerders
Roland Berger voorspelt met name groei in de energie- en financiële sector. In beide sectoren kan het aantal consumenten nog flink toenemen, omdat een groot deel van de Afrikanen geen toegang heeft tot elektriciteit en financiële dienstverlening. Door de privatisering van energiebedrijven en banken, worden investeerders aangetrokken. Ook in de energiesector geldt het principe van technologische ontwikkelings-sprongen: door het gebruik van duurzame energie, zoals zonnepanelen, wordt energie snel bereikbaar voor grote groepen mensen. Door de vernieuwing en de liberalisering van de financiële sector kunnen meer ondernemers en kleine bedrijfjes leningen afsluiten. Roland Berger verwacht dat de bankensector jaarlijks met 15 procent zal groeien.

Nieuws