Van Oers Corporate Finance begeleidt Sator - APS deal

20 mei 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Sator, een importeur en distributeur van automaterialen, heeft onlangs APS overgenomen, een automaterialengroothandel met vestigingen in zo’n tien steden. Met de overname vervolgt Sator zijn ingezette groeiambities in Nederland. Verkoper APS werd bij de overname begeleid door fusie en overname specialisten van Van Oers Corporate Finance.

APS Automaterialen richt zich op de automotive aftermarket en levert ondermeer auto-onderdelen, gereedschap, truck- en trailer onderdelen en overige producten voor werkplaatsuitrusting. Het bedrijf heeft vestigingen in tien steden* en heeft verspreid over het land zo’n 136 medewerkers in dienst.

Onlangs werd bekend gemaakt dat Sator, een grote Schiedamse importeur en distributeur van auto-onderdelen, APS heeft overgenomen. De acquisitie maakt onderdeel uit van een ingezet groeipad van Sator, dat het aantal vestigingen door middel van overnames uitbreidt en tegelijkertijd een consolidatieslag doorvoert ten aanzien van zijn kleinere groothandels. Door de jongste overname van APS neemt het aantal vestigingen van Sator toe naar in totaal 87. Eerder deze maand berichtte Consultancy.nl over de recente overname van Schaftenaar en vorig jaar werd in datzelfde kader Sator’s overname van vijf afnemers uitgelicht.Van Oers Corporate Finance begeleidt Sator - APS deal

Ambitieuze groeiplannen

Het ambitieuze groeitraject van Sator is onder meer terug te voeren naar 2013, toen het bedrijf – destijds in handen van H2 Equity Partners en het management team – zelf werd overgekocht door het in de VS gevestigde concern LKQ, een grote Noord-Amerikaanse leverancier voor de automotive markt. Die markt is flink aan het veranderen en zag de afgelopen jaren diverse consolidatieslagen en acquisities, vooral door de toenemende globalisering, verhoogde concurrentie, hogere kwaliteitseisen en een grotere druk op de marges.

Tegen die achtergrond en de veranderende marktrealiteit besloot het management van APS om het bedrijf van de hand te doen. “Na een brede oriëntatie werd ons duidelijk dat een overname door Sator de continuïteit van de onderneming zou waarborgen”, zegt Peter van Loenhout, directeur van APS. Voor welk bedrag APS is overgenomen is niet bekendgemaakt. Volgens Adriaan Roggeveen, lid van de directie bij Sator zullen APS management team-leden Toine Brouwers, Marco Brinkers en Frank Lips werkzaam blijven binnen Sator. Directeur van Loenhout zal het bedrijf wel verlaten.

Van Oers Corporate Finance

Verkoper APS werd tijdens de transactie begeleid door de corporate finance experts van Van Oers Corporate Finance. Vanuit het M&A kantoor uit Breda waren Alexander den Boer (Directeur) en Jerry van Leent (Adviseur) betrokken bij het gehele proces: van het benaderen van de strategische kopers tot en met het opstellen van de overnamecontracten.

* De vestigingen van APS Automaterialen: Bergen op Zoom, Breda, Dordrecht, Houten, IJsselstein, Oosterhout, Roosendaal, Rotterdam, Tilburg en Waalwijk