Baker Tilly Berk Corporate Finance helpt Schaftenaar

12 mei 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Sator, een importeur en distributeur van automaterialen, heeft onlangs Schaftenaar overgenomen, een automaterialengrossier uit Zwolle. Met de overname vervolgt Sator zijn ingezette groeiambities in Nederland. Verkoper Schaftenaar werd bij de overname begeleid door de corporate finance praktijk van Baker Tilly Berk.

Schaftenaar is als automaterialengroothandel vanouds gevestigd in Zwolle. In het bedrijf is inmiddels de derde generatie uit de Schaftenaar-dynastie actief. Schaftenaar is sinds jaren marktleider in de regio en bedient een brede groep van afnemers in Zwolle en wijde omgeving, met onder meer de verkoop van automaterialen, gereedschappen en truckonderdelen. Schaftenaar telt anno 2015 negentien medewerkers.

Sator en Schaftenaar

Overname door Sator
Begin dit jaar werd bekend dat Sator, een grote importeur en distributeur van automaterialen uit Schiedam, een akkoord had gesloten tot de overname van Schaftenaar. De acquisitie van Schaftenaar maakte deel uit van een ingezet groeipad van Sator, dat het aantal vestigingen door middel van overnames uitbreidt, maar tegelijkertijd een consolidatieslag doorvoert ten aanzien van zijn kleinere groothandels.

Tegen die achtergrond is de keuze voor de overname van Schaftenaar een logische, aldus Schaftenaar directeur Eddy Schaftenaar: "Sator heeft vanaf het begin van het consolidatieproces laten weten uitsluitend succesvolle bedrijven met sterk management te willen overnemen. Vanuit dat gezichtspunt is de overname van ons bedrijf door Sator bijna vanzelfsprekend,” legt hij uit, om daaraan toe te voegen: “De concentratiegolf, zoals we die nu in Nederland zien voltrekken, is in landen als Duitsland en Frankrijk al tien jaar geleden voltooid.” Hij besluit: “Wij zijn tevreden dat we nu een onderdeel worden van de sterkste speler op de Nederlandse markt en zien dat als de kroon op het werk dat onze familie vele jaren geleden begon". Eddy Schaftenaar zal nog één jaar aan het bedrijf verbonden blijven en zijn management taken overdragen aan zijn zoon Arjan Schaftenaar, die ook al sinds 2010 aan het bedrijf verbonden is.

Bij de transactie werd Verkoper Schaftenaar bijgestaan door Lorijn van Leersum, een M&A specialist werkzaam bij Baker Tilly Berk Corporate Finance. Sator werd geadviseerd door een inhouse jurist.

Baker Tilly Berk Corporate Finance adviseert Schaftenaar

Ook Adriaan Roggeveen, directeur van Sator, toont zich verheugd over de acquisitie van Schaftenaar: "Ik ben er trots op dat Schaftenaar onderdeel van ons netwerk wordt. Met de acquisitie groeit ons grossiersnetwerk naar 70 vestigingen die in het afgelopen jaar een omzet van €243 miljoen omzet realiseerden. Daarmee zitten we op een gemiddelde omvang van bijna €3,5 miljoen per vestiging.” Volgens Roggeveen is dat “een fraai gemiddelde”, maar voor de toekomst onvoldoende. Hij spreekt zijn ambities uit: “De minimum omvang van vestiging moet volgens ons zeker €4 miljoen bedragen. In de komende jaren zal deze ondergrens zelfs opschuiven naar €5 miljoen per vestiging. Alleen dan is zo'n vestiging in staat de klanten voor 95% uit eigen voorraad te leveren en de daarbij behorende logistieke en andere services te bieden”, aldus Roggeveen.