Grant Thornton adviseert bij deal in automotive sector

04 juli 2014 Consultancy.nl 1 min. leestijd

Sator Holding heeft onlangs vijf van haar grootste afnemers overgenomen. De transactie wordt begeleid door adviesorganisatie Grant Thornton en de advocatenkantoren Dijkstra Voermans en Rutgers Posch. 

Sator is de moedermaatschappij van verscheidene distributiebedrijven in de automotive branche. Een jong bedrijf dat in 2005 is ontstaan na een fusie van de Van Heck Group en drie automotive bedrijven.

Consolidatieslag
Door de overname van de vijf afnemers wordt het personeelsbestand van Sator uitgebreid met zo’n 850 professionals. Drijfveer voor de overnames is de consolidatieslag in aftermarket auto-onderdelen die zich momenteel afspeelt in Europa. Daarnaast betreft het een strategische slag. Door de acquisitie ontstaat een hybride businessmodel waarbij de distributeur naast het eigen netwerk ook producten kan leveren aan zelfstandige groothandelsbedrijven binnen het netwerk. 

Sator Holding, Grand Thornton, Dijkstra Voermans, Rutgers Posch 

Voorwaarde voor de deals was dat alle vijf de transacties op dezelfde dag zouden worden afgerond. 

Dealmakers
Koper Sator heeft Grand Thornton ingeschakeld voor de financiële due diligence. Het adviesbureau moest zeer efficiënt te werk gaan. De dealprocessen namen om en nabij twee maanden in beslag (april en mei), waarbij de eerste maand werd gebruikt voor het due diligence onderzoek naar de vijf targets. Zo werden de vragenlijsten voor het onderzoek uitgereikt, de resultaten verzameld, de dataroom gevuld, het onderzoek uitgevoerd en is alles tevens gerapporteerd. 

Dijkstra Voermans verzorgde het juridisch advies. Na het werk van Grant Thornton zorgde het advocatenkantoor voor de onderhandelingen van de transacties. Deze dienden parallel aan elkaar gevoerd te worden – indien één partij niet akkoord zou gaan, dan zou de deal vervallen. Drie van de vijf verkopers schakelden de hulp in van Rutgers & Posch. Het is onbekend wie de dealmakers van de overige twee verkopers waren.