Uurtarief vrouwelijke ZZP´er 11 euro lager dan bij man

23 maart 2015 Consultancy.nl

Gemiddeld vragen vrouwelijke ZZP’ers €11 minder per uur dan hun mannelijke tegenhangers. Ook het aantal uren per week, en de bijdrage aan het gezinsinkomen liggen gemiddeld lager. Dit blijkt uit data van advies- onderzoeksbureau Panteia.

Het aantal vrouwelijke ZZP’ers in Nederland neemt toe. Tegenwoordig is 39% van de ZZP’ers een vrouw en zij zijn veelal actief in de sectoren zorg en welzijn – maar liefst 75% is vrouwelijk – en onderwijs en training en overige dienstverlening. In de bouw, landbouw, ICT en transport, opslag en communicatie zijn bijna geen vrouwelijke ZZP’ers te vinden.

Vrouwen: lager uurtarief
Meer dan de helft (55%) van de vrouwelijke ZZP’ers heeft in 2014 minder dan €25.000 verdiend met haar bedrijf. Voor mannelijke ZZP’ers ligt dit percentage een stuk lager – 18% haalde minder dan €25.000 binnen. Ook in het percentage van het gezinsinkomen dat ZZP’ers verdienden zijn verschillen zichtbaar. Mannelijke ZZP’ers verdienen gemiddeld 66% van het gezinsinkomen, voor vrouwen is dit gemiddeld 44%.

ZZP'ers in Nederland

Een mogelijke oorzaak van deze verschillen is het lagere uurloon dat vrouwelijke ZZP’ers vragen. Gemiddeld verdient een zelfstandige vrouw zonder personeel €49 per uur - €11 minder dan de gemiddelde €60 die manen vragen voor een uur van hun tijd. En ook het lagere aantal uur per week heeft er waarschijnlijk mee te maken. Gemiddeld steken mannen zo’n 48 uur per week in hun ZZP-bedrijfje, terwijl vrouwen gemiddeld 36 uur als zelfstandige aan het werk zijn. Dat is wel nog steeds meer dan de gemiddelde 24 uur per week die vrouwelijke werknemers aan het werk zijn.

Het onderzoek is gebaseerd op input van meer dan 3.000 Nederlandse zelfstandigen zonder personeel.

Nieuws