Arbeidsvoorwaarden

De adviesbranche staat bekend om zijn goede tot uitstekende arbeidsvoorwaarden, en veel studies hebben over de afgelopen jaren aangetoond dat in het bijzonder een baan in de top van de branche garant staat voor een lucratieve beloning.

De verschillen in arbeidsvoorwaarden tussen verschillende bureaus zijn echter groot, met sommige bureaus die hun consultants significant meer betalen dan hun branchegenoten. Daarnaast varieert de aard en opbouw van het arbeidsvoorwaardenpakket – zo zijn smooige bureaus bijvoorbeeld sterk gefocust op declarabiliteit en andere harde (financiële) KPI’s, terwijl andere bureaus in hun prestatiemanagement-aanpak juist meer gewicht geven aan zachtere factoren. Bovendien levert een baan in de consultancy niet alleen een salaris en een bonus op, maar ook een rijk pakket aan secundaire voorwaarden, die steeds vaker worden gezien als de onderscheidende factor tussen adviesbureaus.

Het 'Arbeidsvoorwaarden' hoofdstuk biedt professionals uit de adviesbranche, en zij die een baan in de sector overwegen, een overzicht van de belangrijkste onderdelen van de beloningsstructuren bij consultancybureaus. De eerste sectie van het hoofdstuk gaat dieper in op de salarissen die worden betaald door consultancybureaus in ons land, over verschillende rangen, afdelingen en branchesegmenten. In de sectie 'Overige voorwaarden' worden secundaire arbeidsvoorwaarden waar consultants op kunnen rekenen onder de loep genomen, variërend van bonussen tot leerbudgetten en het overurenbeleid. De daaropvolgende sectie behandelt het thema work-life balance – consulting staat bekend om zijn hoge werkdruk, en veel professionals worstelen met het in balans brengen van hun professionele verplichtingen met een gezond sociaal en privéleven. Op dit terrein zijn er echter al grote stappen gemaakt de afgelopen jaren, en ook voor de komende jaren blijft duurzame inzetbaarheid bovenaan de prioriteitenlijsten van HR-afdelingen prijken.

Een leaseauto maakt in veel gevallen standaard deel uit van het arbeidsvoorwaarden pakket, en de 'Leaseregeling' sectie biedt een overzicht van leasebudgetten per rang, en geeft inzicht in de populairste automerken onder consultants. De sectie Salarisonderzoek presenteert de resultaten van Consultancy.nl’s onderzoek naar arbeidsvoorwaarden in de consultancymarkt.