De Nederlandse consultancy markt in 2010‏

01 januari 2010 Consultancy.nl

Na een zwaar jaar voor de adviesbranche in 2009 wordt verwacht dat de managementconsultancy sector zich geleidelijk zal herstellen in 2010 en dat de vraag naar vraag naar consultants zal toenemen. Dit blijkt uit een survey van Consultancy.nl gebaseerd op input van industrieanalisten en specialistische recruitmentbureaus.

2009: Recessie in de consultancy

Het afgelopen jaar was waarschijnlijk de eerste echte recessie voor de management adviesbranche sinds decennia. Met significante dalingen in omzet is de industrie als geheel gekrompen met 5 tot 10% in de loop van 2009. Zelfs tijdens de internetcrisis van 2002-2003 groeide de industrie collectief door een groei van nieuw werk in de publieke sector en outsourcing consultancy.

Industrie: cyclische sectoren hardste getroffen

De recessie heeft sommige sectoren en disciplines van de consultancy meer beïnvloed dan anderen. Het meest getroffen zijn de cyclische sectoren waaronder constructie, financiële diensten, media, detailhandel en industrie. “Defensieve” sectoren waaronder gezondheid, farmaceutica, olie en gas, nutsbedrijven en FMCG kwamen er beter vanaf.

Services: kostenbesparende diensten minder beïnvloed

Adviesdiensten die zich richten op "groei' waaronder strategieconsultancy, fusies en acquisities en HR gerelateerde adviesactiviteiten werden het hardste getroffen, operationele en kostenbesparende adviesdiensten waaronder IT, programma-management, supply chain en inkoop werden minder beïnvloed.

Optimisme voor de markt in 2010

Er zijn meerdere redenen om optimistisch te zijn over de adviseringsmarkt in 2010. Ten eerste is de algemene economie aan het herstellen; in Nederland wordt verwacht dat het BBP in de lente weer zal groeien. Terwijl de achtervolgde economische groei misschien zwak is, zal het een positiever klimaat zijn voor klanten om over te gaan tot adviesprojecten. 

Ten tweede is de schaal van benodigde transformatie in financiële diensten (waarbij de publieke sector over het algemeen het grootste gebied van adviesomzet is) enorm. De integratie van gefuseerde entiteiten, focus op compliance en risicomanagement, intensievere kostenbesparing en outsourcing-initiatieven, en de ontwikkeling van nieuwe strategieën voor de veranderde commerciële omgeving vereisen grote en complexe programma’s.

Ten derde zullen andere industrieën die hebben geleden onder de economische crisis, zoals de media en de industrie, nieuwe strategieën, businessmodellen en operationele verbeteringen nodig hebben om hun zaken gezond te krijgen voor het nieuwe klimaat.

Recruitment is terug op de agenda

Recruitment staat nu al opnieuw op de agenda van de meeste adviesbureaus en zal in de loop van 2010 belangrijker worden. Grote adviesbureaus zoals o.a. Accenture, Capgemini Consulting, “Big 4” en Logica hebben al opgemerkt dat ze van plan zijn in 2010 een substantieel aantal nieuwe mensen aan te nemen en strategiebedrijven en boutiques vergroten hun vraag naar werknemers. Vanwege de herstructureringen en ontslagen in 2009 hebben de adviesbureaus nu minder reservecapaciteit om te voldoen aan de vraag voor diensten.

Behoud van doorslaggevend talent zal een uitdaging worden

Behoud van talent zal een grote uitdaging worden vanaf 2010. Terwijl consultants gedurende de recessie al tevreden waren als ze mochten blijven – vaak gepaard met afgenomen carrièrevooruitzichten, bevroren salarissen en bonusannuleringen – zal het behouden van kwaliteitspersoneel veel moeilijker worden als de markt weer groeit en de kansen groter worden. Volgens Brian Wilkerson, directeur van Watson Wyatt’s Talent Management Practice, is er in grote mate nervositeit bij werkgevers over hun topwerknemers. De beste werknemers kunnen worden weggenomen omdat industrieën met verschillende snelheden zullen herstellen. Als bedrijven hetzelfde talent nodig hebben, zullen zij die sneller herstellen eerder de mogelijkheid hebben tot salarisverhogingen en bonussen.

“Wanneer je specifieke vragen stelt over de reden om te vertrekken als de economie groei zal het zelfverzekerde antwoord suggereren dat er mensen zijn die hun tijd eenvoudigweg aanbieden”, zei Colleen O’Neill, Principal bij HR adviesbureau Mercer. “Voor diegenen met veel vakkundigheid, meer getalenteerde mensen, verwachten we dat er veel valt te woelen. Er zal veel beweging ontstaan wanneer dingen verbeteren.”
 
De voorspelling wordt ondersteund door onderzoek van Deloitte Consulting. In een recent onderzoek vroeg het bedrijf leidinggevenden wat zij verwachtten dat hun hoogpresterende medewerkers een jaar na de recessie zouden doen. Hierna werden werknemers gevraagd naar hun omwentelingsintenties. “De verwachting, van zowel zakelijk leidinggevenden als van werknemers, is dat als de economie verbetert er een grote omkanteling zal zijn van hooggetalenteerde werknemers”, zei Jeff Schwartz, Human Capital Global Leader bij Deloitte Consulting.