Ex-Logica manager veroordeeld tot 10 maanden cel

10 april 2015 Consultancy.nl

Vorige maand bekende Ryan Willmott schuld aan het handelen met voorkennis waarmee hij op illegale wijze zo’n €41.000 binnenhaalde. De rechter heeft inmiddels het vonnis bekendgemaakt: een celstraf van tien maanden en een verzameling boetes met een totale waarde die ongeveer gelijk is aan het onrechtmatig verkregen bedrag.

In 2012 werd IT-dienstverlener Logica voor €2,1 miljard overgenomen door CGI. Ryan Willmott was destijds een financieel manager bij Logica. Via een geheime exploitatierekening liet hij een vriend van hem driemaal aandelen van de firma verhandelen op momenten waarvan hij uit voorkennis wist dat ze gunstig waren. Hij bekende vorige maand zijn schuld aan handel met voorkennis en het op deze onrechtmatige wijze verkrijgen van een bedrag van circa €41.000. 

Veroordeling
Onlangs vond de rechtelijke uitspraak over Willmott’s acties plaats in de Southwark Crown Court in Londen. De rechter heeft hem veroordeeld tot een celstraf van 10 maanden en laat hem opdraaien voor de €8.500 die de rechtsvervolging heeft gekost. Een verdere €32.000 wordt in beslag genomen, zodat het enige wat Willmott aan zijn acties overhoudt een celstraf van 10 maanden is. “De celstraf die Mr. Willmott vandaag heeft gekregen is een herinnering aan de serieuze consequenties van handelen met voorkennis,” aldus Georgina Philippou van de UK Financial Conduct Authority (FCA), de Britse toezichthouder van de financiële sector. Volgens de FCA deinst de toezichthouder niet terug om “harde actie te ondernemen wanneer individuen de integriteit van de Britse financiële markten bedreigen.”

Ex-Logica manager veroordeeld tot 10 maanden cel

In het persbericht dat de FCA weidde aan de rechtszaak stelt het orgaan dat Willmott “zich schuldig maakte aan handel met voorkennis zonder de consequenties daarvan voor hem zelf en voor anderen te overwegen, en met de verwachting dat hij niet ontdekt zou worden.” Volgens de FCA zendt de rechtsvervolging een duidelijke boodschap aan iedereen die in de verleiding komt om misbruik te maken van zijn of haar positie door te handelen op basis van vertrouwelijke informatie.

27 veroordelingen
Met de veroordeling van Willmott heeft de FCA nu 27 veroordelingen op grond van handel met voorkennis beschuldigingen op zijn naam staan. Onlangs werd de voormalige penningmeester en belastingspecialist van een grote Britse supermarkt veroordeeld tot een jaar gevangenis en €455.000 aan boetes als gevolg van handel met voorkennis. Ook een voormalige Trader van Moore Europe Capital Management werd veroordeeld – een boete van maar liefst €524.000 en 19 maanden cel.

Nieuws

Meer nieuws over