First Consulting helpt netbeheerder met laagspanningsnet

24 oktober 2014 Consultancy.nl

De opkomst van nieuwe technologieën zoals zonnecellen, elektrisch vervoer en warmtepompen stelt in een hoog tempo nieuwe technische eisen aan het laagspanningsnet. Dit net, ook wel bekend als het lichtnet, wordt gebruikt voor de distributie van energie via een spanning lager dan 1000 Volt. Het laagspanningsnet is van oorsprong berekend op de lichtbehoefte van de maatschappij en niet zozeer op huidige moderne ontwikkelingen zoals teruglevering en elektrisch vervoer. Het is voor energie-netbeheerders (zoals Enexis, Liander en Stedin) van belang om op deze ontwikkelingen te anticiperen om de kwaliteit van het net te waarborgen.

Om de toekomstbestendigheid van het laagspanningsnetwerk inzichtelijk te maken, heeft First Consulting samen met een netbeheerder de “Quick Scan LS-net” ontwikkeld. Deze tool scant de huidige staat van het laagspanningsnet. Aan de hand van data wordt een classificatie toegekend aan de verschillende netdelen. De staat van het netwerk wordt vervolgens geografisch en visueel weergegeven. Zo gebruiken netplanners en bedrijfsvoerders de gegevens om op straatniveau inzicht te krijgen in de kwaliteit van het laagspanningsnet. Op die manier kan de netbeheerder preventief maatregelen nemen om problemen met de kwaliteit van de energievoorziening te voorkomen.

First Consulting - Kwaliteitsverbetering

Aanpak
Bij de ontwikkeling van de “Quick Scan LS-net” zijn de volgende stappen doorlopen:

1. Vaststellen wijze van kwaliteitsbeoordeling

De netbeheerder heeft veel kennis opgebouwd over de oorzaken van kwalitatieve problemen aan het laagspanningsnet. Er is dan ook gestart met een inventarisatie van criteria waarmee kwalitatieve problemen aan het net voorspeld kunnen worden. Zo zijn bijvoorbeeld een gemeten overbelasting van kabels en een te grote spanningsvariatie over kabels indicatoren van een verwacht probleem aan het net. Na inhoudelijke afstemming met specialisten uit verschillende vakgebieden, zoals asset management, beleid, innovatie en marketing, zijn parameters en grenzen vastgesteld die de kwaliteit van het net classificeren.

2. Proof of Concept

Om te bepalen of de vastgestelde criteria indicatief zijn voor de werkelijke kwaliteit van het net is een Proof of Concept uitgevoerd op zeven geselecteerde netgebieden. Per gebied zijn inputvariabelen uit de verschillende (geografische) IT-systemen onttrokken en is de Quick Scan LS-net ingezet om de netkwaliteit per gebied te bepalen. Hierna is de werkelijke kwaliteit van de zeven geselecteerde netgebieden gemeten. De beoordeling (goed/onvoldoende/kritiek) die uit het Quick Scan LS-net model volgt, is vergeleken met de daadwerkelijk gemeten gegevens. De resultaten hiervan waren erg succesvol; de werkelijk aangetroffen kwaliteit kwam goed overeen met de classificatie die uit het model volgde.

First Consulting

3. Functioneel ontwerp classificatietool

Na het testen van de achterliggende methodiek is het functioneel ontwerp voor de weergave van de uitkomsten van de  Quick Scan LS-net bepaald. Met hulp van specialisten is beschreven hoe de uitkomsten visueel dienen te worden weergegeven. Deze weergave is essentieel voor gerichte onderbouwde investeringen in het net. Naast het opstellen van het functioneel ontwerp zijn de classificatiegrenzen vastgesteld en opgenomen in het asset management beleid van de netbeheerder. Hierdoor is een duidelijke prioritering van toekomstige investeringen in het net ontstaan.

Toekomstscenario’s beoordelen

Naast het inzichtelijk maken van de huidige staat van het net biedt de Quick Scan LS-net de mogelijkheid om de impact van toekomstige ontwikkelingen door te rekenen. Hierbij wordt de invloed van zonnepanelen, elektrisch vervoer en andere technieken op het net doorgerekend voor de periode van nu tot 2030. Daarbij kan onderscheid worden gemaakt tussen het gehele verzorgingsgebied en deelgebieden. Zo kan de netbeheerder anticiperen op de veranderende energiemarkt en wordt het laagspanningsnet doelgericht toekomstbestendig gemaakt.

Deze case is een goed voorbeeld van een project dat First Consulting uit heeft gevoerd binnen het thema Asset Management. First Consulting levert advies en projectmanagement rondom vijf thema’s:

Operational Excellence | Asset Management | Compliancy | Data Management | Technology |


Meer nieuws over

×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cmotions COMATCH Conclusion Connective Payments Count & Cooper De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG KPN ICT Consulting Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup
×
×
×