Hogan Lovells opent SSC in Birmingham, BCI adviseerde

30 september 2014 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Hogan Lovells, een wereldwijd opererend advocatenkantoor, opent binnenkort een nieuw service center in Birmingham (UK). Het service center zal ondersteunende juridische diensten leveren aan zo'n 40 kantoren wereldwijd. Het advocatenkantoor werd tijdens het locatiekeuzetraject geadviseerd door het Nederlandse Buck Consultants International.

Met meer dan 2.500 advocaten die opereren vanuit meer dan 40 kantoren in Afrika, Azië, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten, en de Verenigde Staten, is Hogan Lovells een van de meest toonaangevende advocatenkantoren ter wereld. De organisatie werd opgericht in 2010, na een fusie tussen het in de VS gevestigde Hogan & Hartson en het in Europa gevestigde Lovells. De geschiedenis van de organisatie gaat terug tot in 1899, toen John Spencer Lovells in de UK oprichtte, en 1904, toen Frank Hogan zijn advocatenpraktijk opzette in de Verenigde Staten. De omzet van Hogan Lovells is circa $1,7 miljard.

Hogan Lovells - BCI

Om de interne efficiëntie van zijn bedrijfsvoering en servicekwaliteit te verbeteren voor zijn fee-earners, lanceerde Hogan Lovells vorig jaar een intern programma. Een zeer groot onderdeel van het programma vormde het bundelen van bepaalde ondersteunende diensten in Shared Service Centers (SSC). Twee initiatieven werden onthuld: de opening van een Business Services Center in Johannesburg (Zuid-Afrika) en de ontwikkeling van een Legal Services Center in Birmingham.

Om het laatstgenoemde proces te ondersteunen, schakelde Hogan Lovells de hulp in van Buck Consultants International, een expert op het gebied van locatiekeuzetrajecten. Hoewel het bekend was dat het Legal Services Center zou worden opgericht in de UK, had de organisaties nog niet de exacte locatie bepaald. De consultants evalueerden 12 verschillende locaties in het land, en keken onder meer naar de kosten, kwaliteit en de beschikbaarheid van juridisch talent. Daarnaast werden ook andere factoren meegewogen, zoals vastgoed, reistijd en –kosten, investeringssubsidies en de ‘quality of life’ van de steden. Na de analyse kwam Birmingham als beste uit de bus, een advies dat inmiddels is opgevolgd door Hogan Lovells. "We keken naar de diverse locaties bekeken, maar Birmingham won uiteindelijk omdat het allereerst dichtbij Londen ligt en een sterke juridische gemeenschap kent, waardoor we de mensen kunnen vinden die we willen hebben. Daarnaast heeft Birmingham goede transportverbindingen”, zegt Alan Greenough, die leiding geeft aan de locatie.

BIRMINGHAM UK

Het Birmingham Legal Services Center, dat naar verwachting binnenkort opent, zal ondersteunende diensten bieden aan voornamelijk Hogan Lovells advocaten in de UK (Londen) maar ook wereldwijd, over thema’s als verhuur en vergunningenverlening van vastgoed, het voorbereiden van documentatie voor de afronding van transacties en het doorvoeren van wijzigingen in contracten. De praktijk zal starten met een team van 20 professionals, hoewel plannen reeds in gang zijn gezet voor verdere uitbreiding in 2015. “We zijn verheugd dat we ons nieuwe kantoor openen in Birmingham, dat bekend staat om haar sterke juridische cluster”, zegt Susan Bright, Regional Managing Partner UK en Afrika van Hogan Lovells.

Locatiekeuze consultancy
Het is niet de eerste keer dat Hogan Lovells gebruik maakt van de expertise van Buck Consultants International, eerder ondersteunden de consultants het advocatenkantoor al bij de opzet van zijn mondiale back office project. “In vervolg op het uitstekende werk voor ons eerdere mondiale back office project, hadden we totaal geen twijfels om Buck Consultants International nogmaals in te huren voor analyses van mogelijke locaties voor nieuwe kantoren”, zegt Nick Cray, Chief Operating Officer van Hogan Lovells.