Morgan Clark: Belangrijkste cloud aandachtspunten

25 juni 2014 Consultancy.nl 4 min. leestijd

De cloud is hot, maar de transitie daarnaartoe kent haken en ogen. Niet alleen is het opstellen van een business case complex, ook worstelen organisaties veel meer dan vooraf wordt gedacht met de implementatie. Consultancy.nl ging in gesprek met Nesko Jancic en André Engeringh, partner en architect bij Morgan Clark & Company, over belangrijke aandachtspunten ten aanzien van de cloud.

De cloud markt is een van de snelst groeiende gebieden binnen de ICT-branche. Ook in Nederland groeit het segment de afgelopen jaren flink. Zo becijferde hostingspecialist Parallels eind vorig jaar bijvoorbeeld dat de Nederlandse MKB-markt voor cloud-diensten van €298 miljoen in 2012 naar €390 miljoen in 2013 zou groeien en naar verwachting in 2016 zelfs verdubbeld zal zijn – naar €780 miljoen. Voor Morgen Clark & Company* is de cloud een belangrijk expertise terrein. Het Amsterdamse consultancybureau helpt opdrachtgevers onder meer bij de ontwikkeling van een cloud-strategie tot de realisatie van de migratie. “De afgelopen jaren hebben we diverse opdrachtgevers ondersteund bij het in goede banen leiden van migraties van hun applicatie-infrastructuren naar next-generation infrastructure omgevingen,” zegt Jancic.

Morgan Clark - Cloud

Op basis van hun jarenlange ervaring in het infrastructuur en innovatie veld hebben Jancic en Engeringh verchillende lessons learned opgesteld over het werken in de cloud. Een daarvan is de perceptie dat de migratie naar de cloud altijd een kostenbesparing oplevert. “Cloud is economisch gebaseerd op het ‘statistical multiplexing algorithm’ waarin je ongebruikte tijd en resources met anderen deelt. Hoe groter de schaal, hoe meer ruimte voor pieken en dalen en des te meer economisch voordeel,” aldus Engeringh. Maar het is in de praktijk niet altijd mogelijk om de cloud maximaal te benutten, waardoor de daadwerkelijke kostenbesparing in veel gevallen beperkt is, stelt de adviseur. “Van belang dat bedrijven hier op de juiste manier op inspelen tijdens het opstellen van de business case en het transitieplan,” aldus Engeringh. Eind dit jaar komt Morgan Clark met hun eigen Cloud Transitie Framework op de markt om de klanten te helpen vroeg de voordelen te oogsten en de teleurstellingen te voorkomen.

Daarnaast constateren ze dat de voorgespiegelde voordelen zoals kosten, flexibiliteit en schaalbaarheid moeilijk geïncasseerd worden. “Een migratie naar de cloud is de eerste, lastige horde. Maar de echte benefits realisation begint dan pas, monitoring en (bij)sturing is van groot belang” zegt Jancic. Zo brengt werken in de cloud veel neveneffecten met zich mee, bijvoorbeeld op personeelsniveau. Zo zullen zeker in de hardware-infrastructuur veel functies overbodig worden. Ook kunnen communicatie-stromen tussen applicaties en systemen beïnvloed worden, waardoor het nodig is om API’s aan te passen of zelfs een middlewarelaag te introduceren. “En zo zijn er nog legio voorbeelden” zegt Engeringh. “Het is kortom van belang de impact van het gehele traject in kaart te brengen, niet alleen de benodigde stappen voor de cloudmigratie maar ook de impact op ‘business-as-usual’ taken.”  

Nesko Jancic - Andre Engeringh

Andere risico’s die IT bestuurders in acht moeten nemen zijn het gevaar van vendor lock-in (switchen binnen de cloud is nog steeds lastig), de juridische wetgeving rondom IT-auditing** en de verschillen tussen de cloudomgeving en de hardware- en netwerkinfrastructuur van een organisatie. 

Morgan Clark: "Start Small Think Big"
De adviseurs hebben ook een aantal tips voor ICT-executives die van plan zijn naar de cloud te migreren. “Zorg dat je van tevoren de randvoorwaarden in kaart hebt gebracht en dat je hieraan voldoet,” adviseert Jancic. Zo speelt een Proof of Concept (POC) een belangrijke rol in de voorbereiding naar de migratie. “Stel samen met je cloudleverancier een POC samen. Ga geen grote stappen nemen die alleen maar op de theorie gebaseerd zijn. Met de huidige cloudtechnologie kun je eenvoudig, praktisch en schaalbaar, beginnen om migratiestappen eerst te testen en daarmee de theorie toetsen, voordat je miljoenen in een grote applicatiemigratie steekt. Toets ook vooral de drie tot vier moeilijkste, minst transparante onderdelen, want dat zijn later in het migratietraject de beperkende factoren. Met een POC ga je gefocust nadenken waar het werkelijk om gaat: de keyrisico’s en de harde bewijzen dat de cloud ook voordeel brengt en echt werkt.”

 * Morgan Clark & Company is een toonaangevend Amsterdams business technology bureau gespecialiseerd in Next-Gen Infrastructure, Data-Driven, User Mobility en Transformatie.

** Zo kan bijvoorbeeld een cloudleverancier gebaseerd in de VS een audit van de IT-omgeving dwarsbomen of vertragen. Van belang dat goed wordt gekeken naar de wetgeving rondom dataopslag.