Fakton beoordeelt kosten nieuw stadhuis Tilburg

15 januari 2014 Consultancy.nl

Het Rotterdamse adviesbureau Fakton gaat een vergelijkende analyse maken van de kosten van de herhuisvesting van het Tilburgse stadhuis.

Het stadshuis van Tilburg dient drastisch vernieuwd te worden. Qua technische staat, arbo en duurzaamheid voldoet het niet langer aan de minimale norm. Dit kan echter niet los gezien worden van de versterking van de binnenstad met het winkelgebied. Dat betekent dat er gekeken moet worden naar de locatie van het stadskantoor: wordt het huidige kantoor gerenoveerd of wordt er gekozen voor een stadhuis in de binnenstad, om het kernwinkelgebied een boost te geven. 

Uit een berekening van vastgoedspecialisten Max Schep en Frans Landmeter blijkt dat dat de nieuwe huisvesting - over een periode van 25 jaar - tientallen miljoenen euro’s goedkoper kan dan het renovatieplan van de gemeente (geschatte kosten = €75 miljoen). Hierbij zou het stadhuis gevestigd worden in het voormalig VGZ-pand in plaats van een renovatie van de het stadskantoren aan het Stadhuisplein en Koningsplein. 

Probleem is echter dat de twee scenario’s nogal verschillen in hun uitgangspunten en berekenmethodes. Het bureau Fakton heeft daarom de taak gekregen om een vergelijkende analyse uit te voeren. “Fakton zorgt ervoor dat we appels met appels kunnen vergelijken en gaat op zoek naar de verschillen” aldus Peter Noordanus, Burgemeester van Tilburg. Het rapport wordt binnen twee weken opgeleverd. Aan de hand daarvan gaan lokale politiek partijen het debat aan.

Nieuws