AT Kearney: Slechts 9 van top 100 ICT bedrijven uit EU

10 maart 2014 Consultancy.nl

De grootmachten in de ICT wereld zijn steeds minder van Europese oorsprong. Zo wordt maar 10% van de wereldwijde ICT-omzet van de top 100 bedrijven gegenereerd door Europese bedrijven. Daarnaast hebben slechts 9 van de top 100 ICT-bedrijven hun hoofdkantoor gevestigd in Europa. Dat blijkt uit een marktanalyse van de hightech sector door A.T. Kearney.

In het rapport ‘Rebooting the European Hightech Industry’ brengt A.T. Kearney de top van de wereldwijde IT-industrie in kaart. De consultants keken naar negen sectoren, waaronder IT-diensten, IT-hardware, software en mobiele telefoons. Uit de analyse blijkt dat Europa slecht is vertegenwoordigd in de top. Slechts 9 van top 100 ICT-bedrijven opereren vanuit Europa. Bovendien verdwijnt binnenkort Nokia van de lijst wanneer de overname door Microsoft dit jaar formeel wordt afgerond. Een overzicht:

Top hightech bedrijven

Volgens Jan-Piet Nelissen, partner bij A.T. Kearney, hebben Europese ICT bedrijven met name moeite met het behalen van voldoende schaal om in de top mee te kunnen. Diverse redenen liggen hieraan ten grondslag (zie het artikel ‘Europese ICT sector ontbeert masterplan’ voor details), gevolg is echter dat Europese IT-bedrijven zich in kwetsbaar vaarwater bevinden. “Europa heeft weinig ICT-bedrijven die voldoende schaal hebben om leidend te zijn in de consolidatieslag. Dit maakt Europese bedrijven kwetsbaar voor overnames door concurrenten uit andere regio's” aldus Nelissen. “Uitzondering is de Europese vertegenwoordiging in de B2B markt (dankzij o.a. Capgemini en Atos, red.) naast een aantal kleinere sectoren die niet in de top-100 staan waar Europa de boventoon voert".

Toekomst

Kijkend naar de toekomst wordt het er niet makkelijker op voor Europese bedrijven. De komende jaren groeit de Europese ICT market met een CAGR van 2,2%, minder dan de helft dan die van concurrenten Noord-Amerika (5,2%) en Azië (5,4%). “Europese bedrijven zijn meer afhankelijk van regionale vraag dan hun Amerikaanse en Aziatische tegenhangers en kunnen daardoor marktaandeel verliezen als gevolg van deze verschuiving" aldus Nelissen. Ook wijst hij op het feit dat de EC onvoldoende strategische sturing geeft aan de sector. “Een strategisch masterplan waarin de EU zich specifiek inzet voor een aantal veelbelovende ICT-segmenten ontbreekt. Horizon 2020* is een goed begin, maar er kan meer worden gedaan”.

Volgens de ervaren consultant – hij werkte hiervoor jarenlang voor Arthur D. Little en Quintel Strategy Consulting** – moet Europa meer waarde putten uit de unieke kenmerken van zijn markt en beter inspelen op nieuwe trends en ontwikkelingen. Hij pleit voor tien concrete acties die EU-instellingen, nationale overheden, brancheorganisaties en individuele bedrijven kunnen nemen om de vitaliteit van de sector te herstellen:

Europa - Uitingen hightech industrie

* Horizon 2020 is een innovatieprogramma van de Europese Commissie met als doel om het concurrentievermogen van Europa vergroten door wetenschap en innovatie te stimuleren. Het programma loopt van 2014 – 2020 en heeft een totaalbudget van ongeveer €80 miljard.

** Begin 2011 werd Quintel Strategy Consulting overgenomen door A.T. Kearney. Quintel werd in 2002 opgericht door 15 adviseurs van Arthur D. Little (ADL), die besloten om het Amerikaanse adviesbureau de rug toe te keren nadat het in financieel zwaar weer belandde. Een kleine andere groep van ADL adviseurs lag destijds aan de basis van Roland Berger in Nederland.

Nieuws

Meer nieuws over