Adviesbureau PBLQ adviseert belastingdienst van Peru

11 oktober 2013 Consultancy.nl

PBLQ heeft begin september de belastingdienst van Peru geadviseerd over hoe het de volwassenheid van zijn organisatie kan verhogen. De bedrijven zijn momenteel in gesprek over een eventueel vervolgtraject.

Doordat de Nederlandse Belastingdienst internationaal gezien hoog aangeschreven staat is er vanuit het buitenland veel belangstelling om te leren van de Nederlandse ontwikkelingen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft hiervoor een breed programma opgetuigd, gericht op het ondersteunen van Nederlandse partner landen bij de capaciteitsopbouw van hun belastingdiensten. PBLQ vervult samen met IBFD*, een actieve rol vervullen in het initiatief.

PBLQ - Peru

In het kader van het programma hebben begin september twee adviseurs van PBLQ een bezoek gebracht aan de belastingdienst van Peru (SUNAT). De Peruaanse belastingdienst wil gaan professionaliseren en staat aan het begin van een complex verandertraject om modernisering te combineren met het vervangen van legacy systemen. De adviseurs hebben vier dagen lang workshops gegeven waarin lessons learned met de Peruanen werden gedeeld. “De praktische kennis en ervaring die werd ingebracht waardeerde men zeer, zeker in vergelijking met de hoog-over adviezen die meestal langskomen” aldus PBLQ.

Advies aan belastingdiensten

Het is niet de eerste keer dat PBLQ belastingdiensten ondersteunt. In de afgelopen jaren heeft het consultancybureau uit Den Haag diverse projecten uitgevoerd gericht op bijvoorbeeld het moderniseren van bedrijfsprocessen, het verbeteren van de interactie met het publiek en het implementeren van IT voorzieningen. Zo is het al enige jaren actief bij de belastingdienst van Mozambique en sinds vorig jaar in Oeganda. Dit jaar zijn er projecten bijgekomen in Ghana, Rwanda en nu dus ook in Peru. 

* Het International Bureau of Fiscal Documentation (IBFD) IBFD is een internationaal instituut op het gebied van belasting. Het hoofdkantoor van IBFD is gevestigd in Amsterdam.

Nieuws

Meer nieuws over