BDO: 10 kleine ziekenhuizen in financiele problemen

27 juni 2013 Consultancy.nl

Begin deze week werd de ziekenhuissector overvallen door het faillissement van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis uit Spijkenisse. Volgens accountants- en adviesorganisatie BDO is er een aanzienlijke kans dat de branche wordt opgeschrikt door nog meer faillissementen. Het adviesbureau baseert zich op een analyse van jaarrekeningen van ziekenhuizen, waaruit blijkt dat er nog 10 tot 15 ziekenhuizen – met name kleine en weinig gespecialiseerde instellingen – in grote financiële problemen verkeren.

Kleine ziekenhuizen

Kleine provinciale ziekenhuizen komen steeds meer in de financiële problemen. Vorig jaar becijferde BDO in het rapport ‘BDO Benchmark Ziekenhuizen 2012’ dat maar liefst 5 van de 7 verliesgevende ziekenhuizen onderdeel waren van de categorie ‘kleine ziekenhuizen’. Het adviesbureau voorspelde destijds dat deze categorie ziekenhuizen het alleen maar moeilijker zou krijgen door de toegenomen druk om te specialiseren*.

BDO - Ziekenhuizen

Situatie verergerd

De eerste resultaten van de 2013 versie van de benchmark (gereed in het najaar) tonen aan dat de situatie van een aantal ziekenhuizen in de tussenperiode verder is verergerd. 10 a 15 ziekenhuizen kunnen zich inmiddels geen financiële mistappen meer veroorloven. “We zien dat een aantal ziekenhuizen een vrij lage vermogensbuffer heeft en het zodoende aan mogelijkheden ontbeert om tegenvallers op te vangen. Resultaten staan onder druk en sommige ziekenhuizen hebben moeite met het betalen van rekeningen” zei Chris van den Haak, partner bij BDO, gisterenmiddag op Radio 2.

Meer faillissementen worden niet uitgesloten: “We achten de kans reëel dat een aantal ziekenhuizen het nog heel moeilijk gaat krijgen”. Mogelijke slachtoffers zijn Bernhove in Veghel, het Orbisch Medisch Centrum in Sittard-Geleen en het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer.

Strategische keuzes

De prestaties van kleine ziekenhuizen staan in schril contrast met die van de ziekenhuissector als geheel. Eerder deze week bleek uit een analyse van Gupta Strategists dat Nederlandse ziekenhuizen afgelopen jaar over de hele linie recordomzetten en –winsten hebben geboekt. De totale marktomzet steeg met €1 miljard naar €20.9 miljard. Ook in 2011 werden recordwinsten geboekt. Van den Haak adviseert noodlijdende ziekenhuizen vooral om duidelijke strategische keuzes te maken. “Denk na over waar je als ziekenhuis goed in bent en waar behoefte aan is binnen je marktgebied”.
 
* In 2010 becijferde Boston Consulting Group dat meer specialisatie een miljardenbesparing zou opleveren voor de ziekenhuisbranche.
 
Gerelateerde berichten:
- Kirkman: Meer samenwerking verbetert zorgkwaliteit
- BCG: Ziekenhuizen verdienen aan fouten van artsen
- SeederDeBoer: Gezondheid centraal in visie op zorg
- Booz: Overgenomen ziekenhuizen presteren slechter
- BDO: Middelgrote ziekenhuizen hebben de toekomst
- BCG: Ziekenhuizen kunnen 2,3 miljard euro besparen

Nieuws

Meer nieuws over