SeederDeBoer: Gezondheid centraal in visie op zorg

11 april 2013 Consultancy.nl

De overheid en de zorgbranche ziet de zorgsector te veel als een kostenpost. De huidige focus en aansturing ligt op het bestrijden van ziek zijn en de daarmee gemoeide kosten. “Een achterhaalde visie op de zorg” zegt Jurgen Schut, partner bij adviesbureau SeederDeBoer. Volgens hem moet de gezondheid van Nederlanders centraal staan in het systeem. “Met dat als uitgangspunt komt er een hele andere discussie op gang over de benodigde investeringen in de zorg branche” vervolgt de adviseur. Daarnaast speelt gezondheid een belangrijke factor in de ontwikkeling van de economie en maatschappij. “Een gezond mens kan in economische zin een grote bijdrage leveren”.
 
Het adviesbureau heeft haar visie op de zorg samengevat in het rapport ‘Visie op de Zorg’.
 
Visie op de Zorg
SeederDeBoer heeft haar visie samengevat in een raamwerk. Centraal staan drie kleuren. Oranje voor de mens en maatschappij die bezig is met gezondheid en zorg nodig heeft. Groen voor de aanbieders van zorg. Blauw voor de noodzakelijke regie op de ontwikkeling van het zorgsysteem en de regie op de individuele levering van zorg aan een mens.
 
SeederDeBoer - Visie op Zorg
 
1. Mens en maatschappij
Volgens de visie van het organisatieadviesbureau ligt de nadruk in het huidige bestel te veel op fysieke gezondheid, terwijl de gezondheid van een mens ook (juist) wordt bepaald door de emotionele en geestelijke fitheid. De verantwoordelijkheid voor het creëren van deze ‘holistische’ kijk op gezondheid ligt op twee niveaus. “Ieder mens heeft de verantwoordelijkheid om te werken aan een goede fysieke, emotionele en geestelijke gesteldheid”, vanzelfsprekend naar “eigen vermogen en kunnen” zegt Schut. Hij benadrukt dat er daarnaast ook een grote verantwoordelijkheid ligt bij het collectief, zoals bedrijven, buurtverenigingen, rijksoverheid en de wetenschap. Van belang bij beide twee niveaus is dat de mindset en aanpak in de praktijk verschuift van de huidige focus op preventie naar een pro-actieve zorg op individueel en collectief niveau.
 
2. Regie op gezondheid
In de visie van SeederDeBoer is het essentieel dat de mens in staat gesteld wordt om regie te kunnen voeren op de eigen gezondheid. Dit betekent dat ze inzicht moeten hebben in hun gezondheid, technologie speelt hierin een grote rol. Daarnaast zullen ze begeleid moeten worden in het verwerken van inzichten en ook in het nemen van zorg-gerelateerde besluiten. Tot slot is het noodzakelijk om een instrument te hebben waarin metingen en inzichten kunnen worden verzameld, waarmee individuen en instellingen voortgang kunnen bijhouden.
 
3. Gezonde zorgsector
De enorme complexiteit in de zorgmarkt zorgt ervoor dat er geen blauwdruk bestaat voor de ‘ideale inrichting’ van de sector. Volgens SeederDeBoer zijn er wel drie aandachtsgebieden die een significante invloed hebben op de werking van de zorgsmarkt:

Kwaliteit van de ontwikkeling van de beroepsgroep
Zorgprofessionals staan aan de basis van de dienstverlening, zij zijn de enigen die daadwerkelijk weten wat het beste is om te doen. Van belang is dat bij hen het perspectief verschuift van genezing en verzorging naar het bijdragen aan een gezonde samenleving en gezond leven. Daarvoor moeten ze over de juiste capaciteiten beschikken.
 
Kwaliteit van onderzoek
SeederDeBoer benadrukt het belang van investering in onderzoek. “Weten hoe we gezond kunnen blijven leven vanuit het holistische belang is de basis voor de ontwikkeling van de gezondheid van onze maatschappij” aldus de consultants.
 
Kwaliteit van de marktwerking
De discussie over marktwerking in de zorgmarkt wordt al jaren gevoerd, toch ziet het adviesbureau marktwerking als een positieve pijler. Wel moet de klant centraal staan. “De zorgmarkt moet functioneren als een consumentenmarkt, waarin afwegingen op het gebied van zorginkoop worden gemaakt op basis van prijs en prestatie”. Randvoorwaarden zijn dat er getoetst wordt op kwaliteit en veiligheid van zorg en dat zorgaanbieders betrouwbare informatie verschaffen.


Profiel

Meer nieuws over

×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup
×
×
×