Gupta: Ziekenhuizen boeken opnieuw recordwinst

20 november 2012 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Nederlandse ziekenhuizen hebben opnieuw een financieel recordjaar achter de rug. De ziekenhuizen behaalden een recordwinst van €328 miljoen ten opzichte van €299 miljoen een jaar eerder. Ook de relatieve winstgevenheid, winst als percentage van de omzet, staat op een hoogtepunt. Dat blijkt uit de studie ‘Great Expectations’ van Gupta Strategists, waarin het strategisch adviesbureau de prestaties van de Nederlandse algemene en universitaire ziekenhuizen evalueert op basis van 2011 jaarcijfers.

Winstgevenheid
De relatieve winstgevenheid is gestegen van 1,6% naar 1,7% - circa 20% boven de gemiddelde winstgevendheid van de afgelopen vijf jaren, die uitkomt op 1,4%. Als gevolg van de hoge winst steeg ook het eigen vermogen van ziekenhuzen verder (van €3,1 miljard naar €3,5 miljard) en konden de zorginstellingen meer geld apart zetten in de post ‘voorzieningen’ (€1.060 miljoen ten opzichte van €934 miljoen in 2010).

Gupta - Winstgevendheid Ziekenhuizen 1

De sterke prestaties gelden niet voor alle ziekenhuizen. In het rapport constateert Gupta Strategists dat de resultaten van kleine streekziekenhuizen achter blijven, zij boekten als enige groep een verlies (2,3%). De bevinding is opvallend omdat de kleine streekziekenhuizen in 2009 nog het meest winstgevend waren.

Verschillen nemen toe
Uit de analyse blijkt daarnaast dat de financiële verschillen tussen ziekenhuizen zijn toegenomen, zowel in winstgevendheid als in vermogenspositie. Zo maakte twee ziekenhuizen in 2011 een verlies van meer dan 5%, in 2010 kwam een dergelijk verlies niet voor. En aan de positieve kant van het spectrum maakten twaalf ziekenhuizen minsten 5% winst, vorig jaar slaagden nog slechts zeven ziekenhuizen hierin.

Gupta - Winstgevendheid Ziekenhuizen 2

Zie ook de gerelateerde berichten:
- Ziekenhuizen boeken recordcijfers in 2010
- 2009 financieel topjaar voor ziekenhuizen 
- Ziekenhuisprestaties tussen 2002 – 2007