Gupta Strategists: Ziekenhuizen boeken recordcijfers

30 november 2011 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

2010 was een topjaar voor ziekenhuizen. Ze realiseerden een totale winst van €300 miljoen, zowel absoluut als relatief (1,6% van de omzet) de hoogste winstgevendheid sinds 2002. De omzet van ziekenhuizen steeg door hogere volumes en prijzen terwijl de reële kosten per patiënteenheid vrijwel stabiel bleven, met als gevolg hogere winstgevenheid. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Alice’s Adventures in Wonderland’ van Gupta Strategists.
 
Jaarlijks verricht Gupta Strategists onderzoek naar de prestaties van Nederlandse ziekenhuizen. Vorig jaar bleek uit het rapport ‘De Donkere Kamer van Damokles' dat ook 2009 een financieel topjaar was voor ziekenhuizen.
 
Omzetstijging
In 2010 steeg de ziekenhuisomzet met 5,0% tot €19,2 miljard. “In tijden van beperkte economische groei is dit een indrukwekkend groeicijfer” aldus het adviesbureau.
 
Gupta Strategists - Overzicht Ziekenhuizen
 
Kosten
De kosten van ziekenhuizen stegen in 2010 met 4,9%. Ruim tweederde (3,3 procentpunt) van deze kostenstijging werd veroorzaakt door stijging van de gewogen productie. Gecorrigeerd voor inflatie steeg de reële cost-to-serve met 0,3%. “Dit is een echte omslag. Sinds 2005 werd de ziekenhuissector geplaagd door fors teruglopende productiviteit” zegt Gupta Strategists in het rapport. De beheerste kostenstijging werd gerealiseerd door verbetering van de arbeidsproductiviteit per FTE en een daling van de inkoopkosten.
 
Doordat de loonkosten met 3,3% stegen verslechterde de totale arbeidsproductiviteit gemeten in kosten (EUR personeel per patiënteenheid) met 2,5%. “Dit is wel de kleinste verslechtering van de arbeidsproductiviteit sinds 2007” aldus het strategisch adviesbureau.
 
Inkoopkosten
De nominale inkoopkosten per patiënteenheid zijn voor het eerst sinds 2002 gedaald. De daling was slechts 0,3%, maar gecorrigeerd voor inflatie is de reële inkoop cost-to-serve 1% gedaald.