BCG: Ziekenhuizen kunnen 2,3 miljard euro besparen

07 november 2011 Consultancy.nl

De Nederlandse gezondheidszorg is kwalitatief een van de best preseterende zorgsectoren van Europa. Keerzijde is weliswaar dat de service wordt gerealiseerd tegen relatief hoge kosten. Als Nederlandse ziekenhuizen het Zweedse systeem van kwaliteitsindicatoren toepassen, kan dit een besparing van €2,3 miljard opleveren. Dit constateert de Boston Consulting Group in het rapport Zorg voor Waarde.

Download: Zorg voor waarde

Hoge kwaliteit
De Nederlandse gezondheidszorg en ziekenhuiszorg preseteert goed in internationale vergelijkingen. In de afgelopen jaren verschenen verschillende onderzoeken die laten zien dat de Nederlandse zorg van goede kwaliteit is. Het BCG rapport bevestigt dit beeld – de kwaliteit van zorg in Nederland is het beste van de 33 onderzochte Europese landen. Nadeel is wel dat de hoge kwaliteit tegelijktertijd relatief hoge kosten met zich meebrengt.

BCG: Nederlandse Gezondheidszorg

Zweedse systeem van zorg
Het Zweedse systeem kent voor circa tachtig behandelingen breed gedragen kwaliteitsindicatoren, met name gericht op de uitkomsten van medisch handelen. Deze meetlat maakt dat ziekenhuizen en artsen goede voorbeelden sneller navolgen. Een en ander resulteert in een lagere mortaliteit en minder heroperaties, tot soms wel zestig procent. Op grond hiervan constateert BCG dat navolging van het Zweedse model voor de Nederlandse ziekenhuiszorg een bezuiniging van €2,3 miljard kan opleveren. Bij gelijktijdige concentratie van zorg, kan dit bedrag zelfs oplopen tot €4,3 miljard.

BCG: Ziekenhuiskosten

Download het rapport Zorg voor Waarde voor meer informatie. Het rapport is opgesteld door BCG Nederland adviseurs Jan Willem Kuenen (Partner), Rutger Mohr (Partner) en Wouter van Leeuwen (Project Leader) in samenwerking met Stefan Larsson van BCG Zweden.


Nieuws

Meer nieuws over