BDO: Kleine ziekenhuizen in financiele problemen

01 oktober 2012 Consultancy.nl

Kleine provinciale ziekenhuizen komen steeds meer in financiële problemen. Maar liefst 5 van de 7 verliesgevende ziekenhuizen vallen binnen de categorie kleine ziekenhuizen. Grote ziekenhuizen hebben het ook lastig maar weten tonen voldoende veerkracht, terwijl middelgrote ziekenhuizen op financieel gebied zelfs uitblinken. Dit blijkt uit de BDO Benchmark Ziekenhuizen 2012, een vergelijkend onderzoek naar de financiële prestaties van 80 algemene ziekenhuizen in
 
Kleine ziekenhuizen
Het absolute resultaat van de kleine ziekenhuizen is in 2011 over de hele linie gedaald met 1,8%. Ter vergelijking, het absoluut resultaat middelgrote ziekenhuizen steeg gemiddeld met bijna 35,7%. “De categorie kleine ziekenhuizen is, met vijf van de zeven ziekenhuizen, dus zwaar oververtegenwoordigd bij de verliesgevende ziekenhuizen. Opvallend is dat de verliezen worden geleden bij kleine ziekenhuizen die zijn gevestigd in kleinere steden” aldus de BDO adviseurs in het rapport.
 
Het adviesbureau constateert dat er grote verschillen zijn tussen de individuele resultaten van de kleine ziekenhuizen. Zo boekte Stichting Zorggroep Pasana een verlies van €5,3 miljoen, terwijl Ijsselmeerziekenhuizen een positief resultaat boekte van €11,5 miljoen.
 
Te weinig volume
Volgens BDO partner Chris van den Haak ligt het probleem van veel kleine ziekenhuizen in het feit dat ze vaak te weinig volume of kwaliteit in huis hebben om zich succesvol in een niche te nestelen. “Zeker kleinere ziekenhuizen in de provincie hebben moeite om talent aan te trekken of te behouden. Cijfers in ons onderzoek wijzen er ook op dat dat een groeiend probleem is, nu de druk om te specialiseren wordt opgevoerd”.

Nieuws

Meer nieuws over