BDO: Middelgrote ziekenhuizen hebben de toekomst

24 oktober 2012 Consultancy.nl

Middelgrote ziekenhuizen presteren op financieel gebied aanzienlijk beter dan hun kleine en grote collega’s. Grote ziekenhuzien zijn over het algemeen minder efficiënt in hun bedrijfsvoering en kleine ziekenhuizen hebben vaak te weinig volume of kwaliteit in huis om zich succesvol te positioneren. Dat blijkt uit de BDO Benchmark Ziekenhuizen 2012, een vergelijkend onderzoek naar de financiële prestaties van 80 algemene ziekenhuizen in Nederland.
 
Prestatie van formaat
Na enkele jaren van groei is het gezamenlijk resultaat (totale opbrengsten minus totale kosten) weliswaar met €9 miljoen gedaald tot €250 miljoen. Maar die geringe daling met 3% ten opzichte van 2010 is toch een prestatie van formaat, vindt BDO-partner Chris van den Haak. “Ziekenhuizen hebben in 2011 weer een behoorlijke budgetkorting voor hun kiezen gekregen, voor de algemene ziekenhuizen een totaalbedrag van €342 miljoen. Daarnaast waren zorgverzekeraars minder bereid om onderhanden werk voor te financieren”.
 
Middelgrote ziekenhuizen
Middelgrote ziekenhuizen presteerden het sterkst. Zo steeg hun absoluut resultaat gemiddeld met bijna 35,7%, tegen een daling van respectievelijk 1,8% en 35,6% voor kleine en grote ziekenhuizen. Ook op het gebied van winstmarge en rentabiliteit op het eigen vermogen laten ze hun kleine en grote collega’s ver achter zich.
 
BDO - Benchmark ziekenhuizen 2012
De goede scores van middelgrote ziekenhuizen zijn volgens het adviesbureau geen toevalstreffer, het is het derde jaar op rij dat de financiële prestaties van deze categorie een stijgende lijn laten zien. Zo hebben middelgrote ziekenhuizen tussen 2009 en 2011 – een periode dus van hoge turbulentie op de zorgmarkt – hun absoluut resultaat meer dan verdubbeld. In dezelfde periode is ook hun winstmarge vrijwel verdubbeld naar 2,4%. En grote en kleine ziekenhuizen? Die zagen hun winstmarge tussen 2009 – 2011 juist wegzakken, respectievelijk van 2,0% naar 1,5% en van 2,3% naar 1,6%.
 
Optimale schaalgrootte?
In de studie suggereert BDO dat er wellicht sprake zou zijn van een optimale schaalgrootte: “Mogelijk is, los van kwaliteitsdiscussies, vanuit financieel perspectief sprake van optimale schaalgrootte van ziekenhuizen”. Volgens BDO partner Rob Karlas blinken middelgrote ziekenhuizen met name uit op het gebied van wendbaarheid: “Mijn voorlopige inschatting is dat deze categorie de juiste balans tussen wendbaarheid en kwaliteit heeft, waar deze tijd van veranderingen en een trend naar specialisatie om vraagt. Grote ziekenhuizen hebben natuurlijk ook genoeg kwaliteit in huis om de draai naar een meer gespecialiseerde aanpak te maken, maar hebben vaak de wendbaarheid van een olietanker”.

Nieuws

Meer nieuws over