Top strategieconsultancy wil mama's terug in dienst

25 maart 2013 Consultancy.nl 3 min. leestijd

De internationale top van de strategieconsultancy branche probeert met alle macht vrouwen naar hun bedrijf te halen. Op het gebied van talentretentie is deze trend al jaren zichtbaar, bijvoorbeeld doordat bedrijven flexibele arbeidsomstandigheden en andere vrouwvriendelijke initiatieven hebben geïntroduceerd. Aan de recruitment kant hebben kantoren als McKinsey & Company, Boston Consulting Group en Bain recentelijk grote stappen voorwaarts gemaakt, door onder andere business courses en andere wervingsevenementen voor vrouwen te lanceren. Daarnaast is onlangs een nieuwe trend opkomend: strategie adviesbureaus proberen steeds vaker hun vrouwelijke alumni terug te winnen.

Vrouwen en consulting vormen deels een gelukkig huwelijk. In de juniorrangen is het aantal vrouwen dat bij een adviesbureau werkt vergelijkbaar met andere ‘high-skilled’ industrieën. Natuurlijk zijn er wel verschillen tussen de diverse segmenten; zo zijn er meer vrouwen werkzaam in bijvoorbeeld marketing of HR-consulting in vergelijking met de meer ‘mannelijke’ vakgebieden zoals finance of strategy consulting. Vanaf de hogere (senior) rangen wordt het beeld echter somberder. Zodra vrouwen kinderen krijgen, verlaat een relatief hoog percentage van hen de adviesbranche of gaat parttime werken. Als gevolg daarvan is het aantal topvrouwen in de consultancy relatief laag. Deze uittocht van (ervaren) vrouwelijk talent vormt een grote dreiging voor de continuïteit van adviesbureaus, omdat hun business model sterk afhankelijk is van human capital en hun personoonlijke relaties.

Strategy consultancybureaus willen vrouwen terug

McKinsey & Company
Het grootste strategie adviesbureau ter wereld, McKinsey & Company, is onlangs een campagne gestart om haar vrouwelijke alumni te charmeren voor een terugkeer. Dat schrijft The Financial Times op basis van bronnen binnen het strategie adviesbureau. McKinsey probeert in alle stilte met vrouwelijke ex-medewerkers in contact te komen die enige jaren geleden ontslag hebben genomen, om te kijken of ze terug willen komen. Het advieskantoor heeft 24.000 leden in haar alumninetwerk, waarvan naar schatting 15 tot 20% uit vrouwen bestaat. Als onderdeel van de reïntegratie van moeders levert het bedrijf actieve begeleiding en een “gefaseerd”-programma waarin vrouwen langzaam opnieuw kunnen gaan werken na hun zwangerschapsverlof.

Boston Consulting Group
The Boston Consulting Group laat in een reactie weten dat het ook haar alumninetwerk actief gebruikt om voormalige vrouwelijke BCG’ers opnieuw in te huren. De firma voegt daar aan toe dat het behoud van vrouwelijke medewerkers nog steeds een grote prioriteit heeft. BCG biedt daarvoor parttimemogelijkheden, mentoring en professionele ontwikkeling-programma’s aan.

Bain & Company
Bij Bain & Company is een groep senior partners verantwoordelijk voor initiatieven voor vrouwen, het in contact blijven met vrouwelijke alumni en het promoten van flexibele werkopties. Volgens Russ Hagey, wereldwijd Chief Talent Officer bij Bain, zijn er sinds 2000 meer dan honderd vrouwen, waarvan het merendeel moeders, teruggekeerd naar het bedrijf. Tevens bevestigde hij dat ruim 80% van de vrouwelijke partners gebruikmaak van flextime.

Vertrouwen
Een recent onderzoek van Harvard Business School heeft aangetoond dat een van de grootste uitdagingen voor topvrouwen die terugkeren van zwangerschapsverlof bestaat uit het omgaan met hun verwachtingen. “Medewerkers, vooral high performers, die terugkeren, voelen een grote druk om weer binnen te lopen en hetzelfde prestatieniveau aan te kunnen”, zei Fishman Cohen, hoogleraar aan de universiteit. Zij adviseert adviesbureaus om flexibiliteit in het prestatiemanagement te stimuleren, en een ‘aanpassingsperiode’ mogelijk te maken.