Studenten niet bang voor langdurig sollicitatieproces

31 januari 2013 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Jongeren die klaar zijn met hun studie en voor het eerst op zoek gaan naar een baan, worden nauwelijks afgeschrikt door langdurige sollicitatieprocedures bij bedrijven. Anderzijds stijgt de waardering voor een bedrijf nauwelijks als blijkt dat het aan een sollicitatieproces veel tijd en aandacht besteedt, zoals het houden van meerdere sollicitatierondes en het houden van geschiktheidstests. Dat blijkt uit onderzoek van UniPartners Nederland.
 
Strategy consulting
De uitkomst van het onderzoek is goed nieuws voor sollicitaten die hun loopbaan willen starten in strategy consulting. Uit eerder onderzoek van carrière platform Glassdoor bleek dat McKinsey & Company de moeilijkste sollicitatieprocedure heeft ter wereld. In de lijst van ‘moeilijkste sollicitaties’ staan aan ook Bain & Company en A.T. Kearney in de top 10.
 
Werksfeer en doorgroeimogelijkheden
Studenten vinden een goede werksfeer en doorgroeimogelijkheden binnen een bedrijf de belangrijkste aspecten met het oog op een sollicitatie. Ook een goede klik met collega’s, de arbeidsvoorwaarden en de branche waarin het bedrijf werkzaam is, staan in de top vijf. De consultants noemen het “opvallend” dat maatschappelijk verantwoord ondernemen door een bedrijf niet als belangrijk worden gezien door sollicitanten. Marketingmanager Lisanne Derks: “Het is voor bedrijven wel van groot belang dat zij hier op inspelen, onder meer in verband met extra kosten van milieuheffingen”.

Fulltime werken
Uit het onderzoek van UniPartners komt verder naar voren dat ruim driekwart (76%) het belangrijk vindt om fulltime te kunnen werken. Tegelijkertijd blijkt uit cijfers van onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat in Nederland de afgelopen jaren steeds meer mensen parttime zijn gaan werken. Veel studenten vinden het echter belangrijk om in de eerste jaren veel “CV-meters’ te maken. Zo ook de 21-jarige Julia uit Nijmegen, die niet met haar achternaam op Consultancy.nl wil. “Als je klaar bent met je studie, begin je vaak op nul. Het maakt voor bedrijven niet uit of je met een 8 of een 9 bent geslaagd”, weet de Nijmeegse uit eigen ervaring. “Het gaat ze er vooral om dat je curriculum vitae niet leeg is en dat ze zien dat je een doorpakker bent”.
 
Gratis stage
Omdat de Nederlandse arbeidsmarkt nog altijd in het slop zit, krijgen bedrijven steeds meer verzoeken van studenten die gratis stage willen lopen om hun CV ‘op te bouwen’. Julia: “Ik krijg ook regelmatig een afwijzing op een sollicitatie omdat bedrijven iemand hebben aangenomen die meer ervaring heeft dan ik. Tegelijkertijd bieden ze me wel aan kosteloos een stagetraject te volgen”.