Summiteers verzorgt case voor 75 bestuurders van UniPartners

12 juni 2019 Consultancy.nl

Eind vorige maand vond het Junior Enterprise weekend van UniPartners plaats. Aan de hand van een uitdagende case werden circa 75 bestuurders van UniPartners door enkele adviseurs van Summiteers op de proef gesteld. Namens het adviesbureau maakt Summiteers partner Dolf L’Ortye al enkele jaren deel uit van de Raad van Advies van het studentenadviesbureau.

Op vrijdag 24 mei kwamen de tientallen bestuurders van UniPartners naar Utrecht voor dag 1 van het evenement. Namens Summiteers waren consultants Casper Hendriks en Jules Van Merrienboer aanwezig om een case te doen met drie verschillende groepen. De vraag: ‘Hoe maak jij het verschil?’ stond tijdens het weekend centraal. “Bij Summiteers geloven we dat het verschil gemaakt wordt omdat we de inhoud altijd met de professionele ontwikkeling van teamleden verbinden. Op deze manier is het resultaat niet alleen sterk, maar ook blijvend", laat Casper Hendriks weten.

Zachte, menselijke kant

Daarmee doelt Summiteers op het gegeven dat strategische (verander)vraagstukken niet alleen draaien om de ‘harde aspecten’ zoals processen, governance en systemen, maar dat het menselijk aspect, de zogeheten ‘zachte kant’ ook erg belangrijk is voor het slagen van een verandertraject of het aanvliegen van een vraagstuk. De case die tijdens het UniPartners weekend werd verzorgd, sloot daar op aan. In de vorm van een rollenspel mochten de deelnemers Jules van Merrienboer het hemd van het lijf vragen, waarbij Casper Hendriks faciliteerde.

Van Merrienboer blikt terug: "We vroegen aan iedere groep of er mensen waren die interesse hebben om consultancy in te gaan, gemiddeld ging ongeveer de helft van de handen omhoog. Het was mooi om ervaringen en onze kijk op het vak te delen met deze toekomstige consultants.” Hendriks vult aan: "Leuk om te zien hoe een groep van studenten met allerlei verschillende studie-achtergronden samenwerkten aan een strategisch probleem. Hierdoor kregen we veel verschillende aanpakken voor de case. Uiteindelijk presenteerden de verschillende groepjes hun aanpak en kregen de deelnemers tips hoe cases in sollicitatieprocedures en in de praktijk aangepakt kunnen worden.

Summiteers verzorgt case voor 75 bestuurders van UniPartners

“Doorvragen is erg belangrijk als consultant en wat ons opviel was dat de studenten dit tijdens de case regelmatig goed deden”, vertelt Van Merrienboer, die aangeeft dat de bestuurders na afloop erg nieuwsgierig waren naar hoe de Summiteers consultants het aangepakt zouden hebben. “We kwamen tot de conclusie dat sommige groepen dicht in de buurt zaten van hoe wij het aan zouden pakken’, aldus Hendriks. Van Merrienboer benadrukt: "Uiteraard ging het niet om ‘de goede oplossing’ van de case, maar juist om de benadering.”

Gedurende de case maakte Van Merrienboer het de deelnemers echter niet al te gemakkelijk. Hendriks vertelt: "Jules speelde hier op in door stug dezelfde antwoorden als daarvoor te geven of door vragen te ontwijken. Af en toe zei hij iets wat niet helemaal logisch was, maar bracht hij het met overtuiging. Hiermee wilde hij testen of de studenten kritisch durfden te zijn en zaken ter discussie wilden stellen.” Van Merrienboer vult aan: "Casper stelde als facilitator gerichte vragen aan de studenten om ze wat richting te geven bij het opstellen van de aanpak. De les die we mee wilden geven is dat je als consultant altijd kritisch moet zijn, je kan niet zomaar alles voor waarheid aannemen omdat je gesprekspartner dat zegt. Het is juist dan belangrijk om open vragen te stellen en te toetsen.”

Meerwaarde van een consultant

De case heeft volgens de Summiteers adviseurs duidelijk de meerwaarde van consultants laten zien. Hendriks: “Mooi om te zien hoe mensen vaak direct over de oplossing na gaan denken, terwijl ze eigenlijk nog niet echt scherp hebben wat hen nou precies gevraagd wordt, en wat het doel is. Gek genoeg heeft een opdrachtgever dit ook niet altijd even helder, en hier ligt dan vaak je meerwaarde als consultant. De case sluit hiermee dan ook mooi aan op de realiteit.”

Na een lange dag was het daarna tijd voor netwerken onder het genot van een borrel. Hendriks: “Daar hebben we verschillende bestuurders gesproken, waarbij we leuke reacties kregen over de case. Een enkeling gaf met een knipoog aan dat het wel wat moeilijk was." Van Merrienboer besluit enthousiast: “De bestuurders stonden open voor feedback, waren nieuwsgierig en lieten zien graag te willen leren, dat maakte het een geslaagde dag.”

UniPartners is een non-profit academisch adviesbureau met 12 vestigingen verdeeld over de grote universiteitssteden van Nederland. UniPartners Nederland is het coördinerende en faciliterende orgaan. Adviesbureau Summiteers, gevestigd in Utrecht, opereert vanuit de overtuiging dat inhoudelijke vraagstukken en persoonlijke ontwikkeling onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Het ontwikkelen van een strategie, de implementatie van een nieuw besturingsmodel of de realisatie van een roadmap wordt daarom altijd gecombineerd met een vorm van coaching of leiderschapsontwikkeling.


×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius - a company of RoyalHaskoningDHV AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Common Eye Conclusion Count & Cooper CPMview Critical Minds De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Drijver en Partners Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius it's public ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens Mount Consulting MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Student Consultant Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Velox Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup