Ook in 2024 is werving van nieuwe consultants een uitdaging

12 juni 2024 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Consultancybureaus worstelen ook in 2024 met het vinden van geschikt personeel. Veel consultants lopen door een tekort aan talent zelfs omzet mis, blijkt uit onderzoek van Simplicate.

De arbeidsmarkt mag dan wellicht licht zijn afgekoeld ten opzichte van de hoogtijdagen van zo’n 1-2 jaar terug, toch is de krapte nog altijd een actueel thema, waar de meeste adviesbureaus tegenwoordig mee worstelen.

Simplicate ondervroeg meer dan 100 partners, eigenaren en bureaumanagers van consultancybureaus met 5 tot 100 medewerkers naar hun belangrijkste uitdagingen. Ruim driekwart (77%) van de respondenten laat weten dat zij momenteel moeite hebben om geschikt personeel te vinden.

Ook in 2024 is werving van nieuwe consultants een uitdaging

Bron: Simplicate

De capaciteitsproblemen zorgen ervoor dat sommige bureaus minder opdrachten aannemen (40%) en zo omzet mislopen. Maar bureaus merken ook dat zij expertise minder goed kunnen vasthouden (22%), waardoor tegelijkertijd de kwaliteit van werk terugloopt.

Als reactie op de arbeidsmarktkrapte investeren veel consultancybureaus momenteel fors in werving en behoud van personeel (73%). Aan de wervingskant schroeven ze hun uitgaven aan arbeidsmarktcampagnes op, ook kiezen sommige bureaus voor gespecialiseerde externe partners of recruiters.

Op het gebied van talentbehoud kunnen bureaus een scala aan initiatieven uitrollen om consultants aan boord te houden. Eerder onderzoek liet zien dat investeren in welzijn, het verbeteren van de werkomgeving en het verhogen van de salarissen tot de populairste methoden behoren.

Ook in 2024 is werving van nieuwe consultants een uitdaging

Bron: Simplicate

Volgens de survey van Simplicate investeert meer dan de helft van de consultancybureas in het aantrekkelijker maken van de werkomgeving. Denk bijvoorbeeld aan investeringen gericht op het verbeteren van het werkgeversmerk of het vergroten van de mogelijkheden voor flexibel werken.

Ook kijken bureaus naar hoe ze consultants kunnen helpen met het efficiënter uitvoeren van hun werkzaamheden, onder meer via generatieve AI.

Uit eerder onderzoek van Simplicate bleek dat een gemiddeld consultancybureau (met tot 100 fte) anno 2024 net iets meer dan €110 factureert per consultant per uur. Bijna de helft van de consultancybureaus is van plan om de tarieven ergens dit jaar te verhogen.