Omzet per consultant afgelopen kwartaal licht gestegen

21 mei 2024 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De gemiddelde omzet van een consultant bij een klein of middelgroot advieskantoor is het afgelopen kwartaal licht gegroeid. Dat blijkt uit de nieuwste Consultancy Benchmark van Simplicate.

Volgens het onderzoek kwam de jaaromzet van een consultant in het afgelopen kwartaal uit op gemiddeld €142.824 per fte. Dat is licht hoger dan het kwartaal daarvoor, toen de omzet per fte zo’n €500 lager lag op jaarbasis.

Waarom de kpi precies is gestegen is lastig te achterhalen. Aan de inkomstenzijde kan het te maken hebben met meer ingehuurde uren (declarabiliteit) en/of een hogere fee (uurtarief). Aan de kostenzijde gaat het vooral om de bezetting (headcount).

Omzet per consultant licht gestegen afgelopen kwartaal

Bron: Simplicate

Omdat Simplicate voor de berekening van zijn kpi uitgaat van gefactureerde omzet, kan een betere financiële huishouding of projectadministratie ook van invloed zijn op de kpi. Soms worden uren wel gewerkt voor een klant maar niet toegeschreven aan een project (‘project leakage’) door bijvoorbeeld een slordige administratie, en soms worden uren vergeten op de factuur waardoor er minder wordt geïnd dan daadwerkelijk het geval zou moeten zijn (‘financial leakage’).

Voor zijn onderzoek analyseerde Simplicate data van 225 consultancybureaus in Nederland met een omvang van 5 tot 100 fte. Grote bureaus als Berenschot, Accenture, Deloitte of AevesBenefit zijn dus niet meegenomen in de benchmark.

Opvallend is dat de allerkleinste bureaus (<10 fte) de hoogste omzet per fte wisten te behalen in het eerste kwartaal, namelijk €152.141. Dat is ruim €16.000 meer dan kantoren met 20 tot 100 fte (€135.800).

Omzet per consultant licht gestegen afgelopen kwartaal

Bron: Simplicate

De nichespelers presteren beter dankzij hun hogere productiviteit, want op uurtarieven leggen ze het juist af. Een gemiddelde consultant van de allerkleinste bureaus is bijna €10 per uur goedkoper dan bij grotere branchegenoten.

Maar omdat de kleintjes binnen de consultancy meer uren wisten te schrijven en een betere bezetting hadden, kwam hun omzet per fte hoger uit.

Onderzoeker Simplicate is een bedrijf dat CRM- en projectsoftware levert aan adviesbureaus. Het bedrijf met kantoren in Groningen en Amsterdam is sinds kort onderdeel van Blinqx.