Een reis naar de bron van lean, agile, scrum en obeya
Lean, agile, scrum en obeya – allen hebben ze één ding gemeen: de oorsprong van deze verbeter- en verandermethodieken voert terug naar Japan. Voor wie zich wil onderdompelen in deze filosofieën is er dan ook geen betere bestemming. Ngenious organiseert twee studiereizen naar het land van de rijzende zon.
Vrijwel iedereen die al een tijdje rondloopt in organisatieland zal bekend zijn met tenminste één van de populaire managementfilosofieën. Veel minder bekend is hoever de wortels van lean, agile, scrum en obeya terugvoeren.
“Wat weinig mensen weten is dat het Toyota way Management System (TMS) de basis vormt van deze managementmethodieken, die veel worden gebruikt in het westen”, vertelt Mariël Koopmans, partner bij Ngenious.
Om precies te zijn voert de geschiedenis van het gedachtegoed terug tot het naoorlogse Japan, waar Toyota voortdurend op zoek was naar manieren om de productie te stroomlijnen, zodat alle processen bijdragen aan waarde voor de klant.
Pas decennia later kreeg deze benadering de naam ‘lean’, en intussen stond het gedachtegoed ook niet stil. In een snel veranderende wereld zagen diverse gerelateerde managementfilosofieën het levenslicht, waaronder agile, scrum en relatief recent obeya.
Doordrenkt met oosters denken
Ngenious is de enige partij in Nederland die zich partner mag noemen van het Toyota Management Institute, een Japans instituut dat zich inzet voor het borgen en ontwikkelen van het gedachtegoed rond onder meer lean, agile, scrum en obeya.
Lees ook: Ngenious neemt belang in Toyota Management Institute Nederland.
Inmiddels zijn de diverse methodieken wijdverbreid, ook in het westen. De verspreiding ging gepaard met allerlei verschuivende accenten. Zo kent alleen al agile tal van afsplitsingen en verschillende manieren om hetzelfde doel te bereiken. Ook lean kent anno 2023 tal van vormen, afhankelijk van de context en sector waarbinnen het wordt toegepast.
“Namens het Toyota Management Institute in Japan nemen we twee groepen mee naar de bron.”
Maar Koopmans, die ook medeauteur is van het boek ‘Lean Management Systeem’, benadrukt dat de rode draad die door alle methodieken heenloopt nog altijd stevig is geworteld in Japan. “TMS is uniek omdat het doordrenkt is met oosters denken. Het shintoïsme, het boeddhisme en het confucianisme op de werkplek. Dit soort principes zijn dan ook nog voorwaardelijk aan het succesvol toepassen van onder andere lean en agile.”
Een reis naar de bron
Voor professionals die zich helemaal willen bekwamen in het gedachtegoed is er volgens Koopmans dan ook geen beter alternatief dan een bezoek brengen aan het Toyota Management Institute, gevestigd in Nagoya – met zo’n 2,3 miljoen inwoners de vierde stad van Japan.
In 2024 biedt Ngenious hiervoor twee mogelijkheden. “Namens het Toyota Management Institute in Japan nemen we twee groepen mee naar de bron”, vertelt Koopmans. “We verzorgen een unieke ervaring en leerreis voor iedereen met passie voor organisatietransitie, lean, performanceverbetering, agile, scrum én systemisch werken.”
TMS-trainer
Professionals die zich willen ontwikkelen tot TMS-trainer kunnen mee op reis in april 2024. “Tijdens deze reis combineren we leren over TMS in de schoolbanken bij het Toyota Management Institute met bedrijfsbezoeken én onder andere een bezoek aan het Toyota-museum.”
De deelnemers leren niet alleen de essentie van TMS te doorgronden, maar ook hoe ze deze kunnen overbrengen op hun teams. “De Toyota-sensei deelt praktijkvoorbeelden. Hij heeft zijn hele carrière bij Toyota gewerkt in diverse managementfuncties. Deelnemers worden overspoeld met unieke voorbeelden die in boeken staan. Zo biedt de opleiding een mix van theorie en praktijk.”
“Bijzonder aan Japanse bedrijven is dat zij allen nadenken over goedheid in drie richtingen.”
Aan het eind van de week leggen deelnemers het TMS-examen af, waarna ze terugvliegen naar Nederland als ‘offical TMS-autorised lecturer’. “Deze certificering geeft het recht tot delen van het TMS-gedachtengoed in trainingen en workshops – een enorme meerwaarde”, aldus Koopmans. “Deelnemers worden tevens lid van het TMS-collectief en krijgen zodoende veelvuldig nieuwe inzichten en kennis vanuit Japan.”
Vakmanschap en gastvrijheid
De tweede reis – die plaatsvindt in november – is bedoeld voor alle professionals die op een holistische wijze willen leren kijken naar organisatietransities én levenservaring willen opdoen.
“De reis is een ware ontdekkingstocht langs de cultuur van vakmanschap (monozukuri) en gastvrijheid (omotenashi)”, licht Koopmans toe. “Centraal staan de kennis, vaardigheden, visualisatie, maar met name het ontdekken van de onzichtbare routines en gewoontes die organisaties als Toyota uniek maken.”
Naast het Toyota Management Institute zal het reisgezelschap diverse bedrijven bezoeken, waarbij onder meer zal blijken dat het ESG-gedachtegoed dat in het westen momenteel snel aan relevantie wint al jaren is ingebed in de Japanse bedrijfscultuur. Koopmans: “Bijzonder aan de Japanse bedrijven is dat zij allen nadenken over goedheid in drie richtingen, oftewel sanpo-yoshi: zorg goed voor je bedrijf (medewerkers), klanten en de maatschappij.”
Zo staat de reis in het teken van diverse Japanse tradities en wat wij daar tot op de dag van vandaag van kunnen leren. “Wat is de essentie van een theeceremonie, wat kunnen we leren van een zenpriester en wat heeft dit te betekenen voor het begeleiden van een organisatietransitie? De Japan studietour raakt, zet aan tot denken, inspireert en brengt deelnemers inzichten die zij de rest van hun leven blijven toepassen”, besluit Koopmans.