Ngenious neemt belang in Toyota Management Institute Nederland

11 december 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel

Na jaren intensief te hebben samengewerkt, zetten Ngenious en het Japanse Toyota Management Institute (TMI) de volgende stap in hun partnership op de Nederlandse markt.

Enkele jaren geleden maakten de oprichters van advies- en trainingsbureau Ngenious, Jan Pieter Verweij en Sven Krol, kennis met Toyota way Management System (TMS). Dit is de unieke managementfilosofie die door het Toyota Management Institute (TMI) in Japan wordt onderwezen. Het vormt de basis voor het succesvol toepassen van Lean en Agile in organisaties.

Het TMI Japan is onderdeel van de Toyota Management Group en partner van de Toyota Engineering Corporation. In Japan verzorgt het TMI de opleidingen voor medewerkers van Toyota, in zowel het Toyota Production System (TPS is de basisfilosofie van Lean in het Westen) en het Toyota way Management System (TMS is de holistische managementfilosofie die Toyota vanaf de jaren 80 succesvol heeft gemaakt).
Ngenious neemt belang in Toyota Management Institute Nederland

“Wat weinig mensen weten is dat de huidige Lean en Agile werkwijzen in het Westen zijn gebaseerd op een Japanse filosofie; de Japanse manier van denken en werken”, zegt Verweij.

Als onderdeel van zijn exclusieve partnership zorgt Ngenious er door middel van verbeterprojecten en trainingen voor dat deze filosofie toegankelijk wordt voor managers en professionals in ons land.

Voortbouwend op de samenwerking neemt Ngenious nu een belang in de Nederlandse branche van het Toyota Management Institute. Dat doet het samen met opleidingsspecialist Trainingenlean.nl.

“Onze markten en kennisgebieden zijn complementair en we delen beide een enorme passie voor Japans Lean en Agile”, aldus Verweij. “We gaan samen optrekken op de Nederlandse markt.”

TMI Nederland gaat zorgdragen voor het afnemen van TMS én TPS green belt examens. Tevens gaat TMI Nederland zich richten op de organisatie van studiereizen naar Japan.

“Klanten kunnen ons benaderen voor op maat studiereizen naar Japan, maar we bieden ook themagerichte groepsreizen aan, bijvoorbeeld voor de spoorsector, de zorgsector of over specifieke onderwerp als strategie, leiderschap en performanceverbetering”, legt Krol uit. “Komend jaar maken we het bijvoorbeeld als eerste in Nederland mogelijk een Lean Black Belt certificering te halen in Japan!”

Voor TMI Nederland staat het delen van unieke kennis centraal. Verweij: “TMI Nederland gaat een kennisplatform ontwikkelen en Lean en Agile consultants de mogelijkheid bieden om in Japan zelf opgeleid te worden tot TMS trainer. Daaropvolgend zorgt TMI Nederland voor de nodige updates van recente kennis uit het Oosten, zodat trainers kunnen aantonen dat ze vooroplopen in het vakgebied.”

Voor de Japanners biedt de samenwerking de kans om uit te breiden in een land dat vooroploopt in Lean en Agile adoptie. Ook dient ons land als een springplank voor uitbreiding naar de rest van Europa.

“Wij kennen hier met name de verwesterde Lean versie, zonder de originele Japanse achtergrond en culturele essentie die eraan ten grondslag ligt. Onze collega’s in Japan willen de pure kennis over Lean en Agile performanceverbetering met de rest van de wereld delen. Wij dragen hier graag ons steentje aan bij”, besluit Verweij.