Ngenious brengt Japans Lean en Agile naar Nederland

06 oktober 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel

Lean en Agile zijn werkmethodieken die vandaag de dag niet meer weg te denken zijn binnen organisaties. Als partner van het Toyota Management Institute in Japan brengt adviesbureau Ngenious als eerste Japans Lean en Agile naar Nederland. “We halen onze kennis bij de bron, en introduceren een unieke aanpak voor toepassing en kennisoverdracht.”

Japans? Westers? Is er een verschil dan? Een aantal jaar geleden zijn Ngenious consultants een zoektocht gestart naar de oorsprong van Lean en Agile. In Nederland kennen velen de ‘standaard’ Lean en Agile opleidingen gebaseerd op de 5 Lean principes van Womack & Jones en het Agile Manifesto, van onder andere Jeff Sutherland.

“Wat weinig mensen weten is dat deze auteurs hun aanpak hebben gebaseerd op de werkwijzen van medewerkers bij Toyota in Japan”, zegt Sven Krol, partner bij Ngenious. Toyota is de grondlegger van de Lean filosofie en in het Westen kennen we met name begrippen als Jidoka (inbouwen van kwaliteit), Just-In-Time (een proces gericht op vraag) en Kaizen (continue verbetering), bedoeld om de productie van auto’s te stroomlijnen.

Ngenious brengt Japans Lean en Agile naar Nederland

Uniek aan Japans Lean en Agile is onder andere “de focus op het creëren van een sterk collectief dat gemeenschappelijke doelen nastreeft. Lean en Agile zijn middelen om medewerkers te stimuleren zich intrinsiek gedreven te ontwikkelen en in teamverband strategie te realiseren”, zegt Krol. “Lean en Agile zijn dus niet een doel maar een middel.”

Dit betekent dat de focus in eerste instantie ligt op de onderstroom, op het creëren van een gezamenlijke manier van denken, doen en ambiëren. “De tooling of instrumenten die veelal centraal staan in Westers Lean en Agile zijn hieraan ondersteunend en dragen bij aan het stimuleren van een mindset die aanzet tot reflectie (hansei). Oftewel; iedere dag een betere versie maken van jezelf.”

Door het verdiepen in de essentie en ontstaansgeschiedenis van de Lean en Agile methodieken uit Japan, kunnen we succesvoller zijn in de toepassing. Krol: “Achter iedere Lean en Agile tool of instrument zit een diepere Japanse betekenis verankerd in de Japanse cultuur en geschiedenis. Een praktisch voorbeeld is dat de ‘dagstart’ of ‘the daily standup meeting’. In Japan leren kinderen van 3 jaar oud dit al. Zo wordt groepsvorming gestimuleerd en het bewustzijn gecreëerd, dat twee mensen meer kunnen realiseren dan een.”

Een ander voorbeeld is 5S model. “In het Westen leert men over het structuren van de werkplek, in Japan leert men over de omgeving waarin je je begeeft, als de spiegel van de ziel.”

De afgelopen jaren is Krol samen met collega’s geschoold in de Japanse pijlers van Lean en Agile, maar ook de geschiedenis, cultuur, mindset en context – “maandelijks krijgen we zelf les van onze ‘sensei’ in Japan, zo hebben we toegang tot een schat aan kennis over het succesvol verbeteren van prestaties”, zegt Krol.

Toyota Management Institute

Met als kroon op hun werk het officiële partnership met het Toyota Management Institute in Nagoya (TMI), onderdeel van de Toyota Management Group en partner van de Toyota Engineering Corporation. Hiermee mag Ngenious adviseren over en opleidingen verzorgen in Toyota Production System (TPS; de basisfilosofie van Lean in het westen) en het Toyota way Management System (TMS; de managementfilosofie, die de basis vormt voor het toepassen van Lean en Agile).

“Door Lean en Agile te bekijken vanuit Japans perfectief brengen we een nieuw geluid en unieke kennis naar het Nederlandse bedrijfsleven”, sluit Krol af.