Structureel grensoverschrijdend gedrag bij Ambulancezorg Groningen

02 maart 2023 Consultancy.nl

Onderzoeks- en adviesbureau Het Zuiderlicht heeft onlangs de resultaten gepresenteerd van zijn onderzoek naar de vermeende misstanden bij Ambulancezorg Groningen. De conclusies liegen er niet om, de ambulance-organisatie belooft beterschap.

Met 400 medewerkers zet Ambulancezorg Groningen zich dagelijks in om professionele ambulancezorg te bieden in de gelijknamige provincie. Die zorg begint vanaf de eerste melding van een calamiteit in de meldkamer en reikt verder tot ambulancevervoer en de verdere overdracht van patiënten naar andere zorgverleners.

Vorig jaar dook berichtgeving op in de media over diverse misstanden binnen Ambulancezorg Groningen. Er zou sprake zijn van structureel (seksueel) grensoverschrijdend gedrag en een angstcultuur. Het management zou de problemen niet of nauwelijks erkennen en te weinig doen met meldingen.

Structureel grensoverschrijdend gedrag bij Ambulancezorg Groningen

Nadat Dagblad van het Noorden vorig jaar berichtte over seksueel overschrijdend gedrag binnen Ambulancezorg Groningen, besloot de organisatie een onderzoek in te stellen. Onderzoeks- en adviesbureau Het Zuiderlicht werd ingeschakeld, dat daarop gesprekken voerde met tachtig (oud-)medewerkers om meer duidelijkheid te krijgen over de vermeende misstanden.

De conclusies van de onderzoekers zijn allerminst mals te noemen. Zo zou om te beginnen een vierde van het personeel niet tevreden zijn met de heersende werksfeer. Zo gaven diverse medewerkers aan dat er binnen de organisatie “diverse rotte appels” werkzaam zijn, die zich schuldig zouden maken aan onder meer “roddelen, pesten en intimideren”.

Meldingen over deze misstanden waren er legio in 2022, zo blijkt uit het onderzoek. Waren er in 2020 ‘slechts’ zes meldingen, zo steeg dat aantal vorig jaar naar ruim dertig.

Meldingen genegeerd

Deze misstanden zouden voorkomen op de bredere werkvloer van de organisatie, maar zouden, zo schrijven de onderzoekers, door het management stelselmatig genegeerd en niet erkend worden. De onderzoekers spreken van een grote kloof tussen managers op het hoofdkantoor en de medewerkers op de ambulanceposten.

Volgens de onderzoekers is er binnen Abulancezorg Groningen sprake van een “angstcultuur” en er zou tussen het hoofdkantoor en de werkvloer maar ook in teams onderling en tussen verschillende ambulanceposten flink geroddeld worden.

Allemaal ontwikkelingen die er onder de streep bovendien voor zorgen dat medewerkers niet de optimale zorg kunnen bieden aan patiënten. “De zorg lijdt eronder. Er is sprake van bredere verwaarlozing van bedrijfsactiviteiten”, schrijven de onderzoekers.

Aan de slag

De onderzoeksbevindingen en aanbevelingen zijn binnen Ambulancezorg Groningen hard aangekomen en nopen tot actie. De organisatie erkent de misstanden en laat bij monde van interim-bestuurder Jack Thiadens onder meer weten: “De bevindingen liegen er niet om. We nemen ze over van het bureau en gaan ermee aan de slag. Met iedereen binnen ons bedrijf.”

“Het is duidelijk dat in alle lagen van de organisatie missers zijn geweest”, erkent Thiadens. “De wil om te veranderen is gelukkig groot”, voegt hij toe. “We zien een enorme betrokkenheid bij al onze collega’s. Betrokkenheid bij hun werk, de organisatie en vooral bij de zorg aan de patiënten. Daar hoeven de Groningers zich geen zorgen over te maken.”

Thiadens besluit: “Op alle lagen, van de werkvloer tot aan het management, zal een verandering plaats moeten vinden. Zodat we met elkaar kunnen werken aan de toekomst. Aan een gezonde organisatie waar het voor iedereen fijn werken is. Waar niet alleen goede zorg voor de patiënt centraal staat, maar ook zeker goede zorg voor elkaar en een veilige werksfeer.”

More on: Het Zuiderlicht
Netherlands
Company profile
Het Zuiderlicht is not a Netherlands partner of Consultancy.org
Partnership information »
Partnership information

Consultancy.org works with three partnership levels: Local, Regional and Global.

Het Zuiderlicht is a not a partner of Consultancy.org.

Upgrade or more information? Get in touch with our team for details.