Ambtenaar vraagt TG moslima hoofddoek af te doen

24 augustus 2012 Consultancy.nl 1 min. leestijd

"Wilt u uw hoofddoek afdoen?" Deze vraag kreeg Twynstra Gudde adviseur Meryem Kilic van de Zevenaarse VVD-fractievoorzitter Renee Teunissen. De moslima was op dat moment net van plan om een presentatie te geven over mogelijkheden voor gemeentelijke samenwerking in de regio maar werd abrupt onderbroken door Teunissen. De kwestie heeft voor veel commotie gezorgd in de regionale politiek. Ook krijgt het onderwerp veel aandacht op verschillende religieuze websites en forums.
 
Meryem Kilic werkt sinds september 2001 voor Twynstra Gudde. Ze is gespecialiseerd in organisatieadvies en projectmanagement met een focus op de publieke sector, waaronder overheidsorganisaties en gemeenten.
 
Schande
In de septembernieuwsbrief van de lokale sociaaldemocraten geeft Gijs Slagmeulen (PvdA) aan dat de uitlating die Teunissen in juni deed een “schande” is. Teunissen verdedigt zijn optreden als volgt: “Ik vind dat openbare figuren hun geloofsovertuiging niet uit hoeven te dragen. Ik heb niks tegen moslims, want datzelfde zou ik hebben gezegd tegen bijvoorbeeld een katholieke ambtenaar die een kruisje draagt. Zulke personen behoren gewoon neutraal te zijn”. Ook geeft hij tegen de krant ‘de Gelderlander’ aan dat hij de kwestie met zijn fractiegenoten heeft besproken en dat zij hem steunen.
 
Kritiek vanuit eigen partij
Toch krijgt hij ook kritiek vanuit zijn eigen fractie. De Westervoortse VVD-fractieleider, Janiek Kroon, sluit zich aan bij de PvdA-kritiek: “Ik vind het nogal schokkend wat Renee gezegd heeft. Bovendien slaat hij volgens mij de plank mis als hij denkt dat die mevrouw een ambtenaar is. Ze werkt voor een particulier bedrijf”.