3 van de 4 bestuurders zetten herstructurering op de agenda

13 december 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De meeste bestuurders van grote bedrijven in Nederland verwachten de komende tijd te moeten herstructureren, zo blijkt uit onderzoek van FTI-BOLD.

Meer dan twee derde van de bestuurders (70%) in Nederland denkt dat hun bedrijf het komende jaar financieel zal moeten herstructureren. In de technologie- en communicatiesector (81%) en de voedingsmiddelenbranche (79%) is dat aandeel nog hoger.

Daarnaast verwacht zo’n driekwart van de bestuurders (73%) op operationeel gebied te zullen moeten herstructureren. Wederom zijn het de technologie- en communicatiesector (87%) en de voedingsmiddelenbranche (88%) die eruit springen.

Financial resilience - Netherlands vs. key sectors

De aanleiding voor de herstructureringsplannen is duidelijk: bedrijven zetten zich schrap voor de recessie. Door een kluwen van uitdagingen – waaronder natuurlijk de gevolgen van de Russische inval in Oekraïne – heeft de Nederlandse economie te maken met flinke tegenwind.

Het vertrouwen onder bedrijven daalde in augustus tot het laagste niveau in 17 maanden. Het vertrouwen onder consumenten bereikte zelfs het laagste niveau ooit gemeten.

Het onderzoek van FTI-BOLD laat zien dat zes van de tien bedrijven nog groeien. 30% noemt de situatie ‘stabiel’. De overige 11% zegt echter in de problemen te zitten.

Lees verder: 8 op 10 bedrijven nemen strategie en bedrijfsmodel op de schop.

Aan uitdagingen dan ook geen gebrek. Bedrijven kunnen de geëxplodeerde energiekosten en andere prijsstijgingen niet altijd doorberekenen. Ondertussen zorgt de krapte op de arbeidsmarkt in combinatie met de inflatie dat ook de loonkosten oplopen. En dan zijn er nog (onder andere) supply chain-problemen en de toenemende eisen op het gebied van ESG.

Operational resilience - Netherlands vs. key sectors

Klaas Wagenaar verwacht dat “de eerste patiënten dit kwartaal bij de afdeling bijzonder beheer van de bank komen”, zo laat hij weten aan het FD.

Met name bedrijven in de hotelsector, retail, horeca, luchtvaart, industrie en bouw en infrastructuur zullen vaak aankloppen, zo schat hij in. “Maar als een bedrijf niet te maken heeft met een enorme uitgestelde belastingschuld of een forse terugloop in vraag, dan hoeft herfinanciering nog altijd geen probleem te zijn.”