Stepstone en FTI-BOLD begeleiden verkoop van JHK aan Sweco

17 januari 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Architectenbureau JHK Architecten is overgenomen door Sweco, een van Europa’s grootste architecten- en ingenieursadviesbureaus.

Met de overname voegt Sweco zo’n 20 professionals toe aan zijn team in Nederland. JHK Architecten zal binnen de van oorsprong Zweedse groep als afzonderlijke businessunit en onder zijn eigen naam blijven opereren.

JHK Architecten heeft een breed profiel. Het bureau ontwikkelt concepten en interieurs voor onderwijsgebouwen, utiliteitsprojecten, parkeergarages en woon- en werkomgevingen. Het Utrechtse bureau is vooral bekend voor zijn ontwerp van The Bridge in Rotterdam (kantoor van Unilever) en het Philips-kantoor op de High Tech Campus in Eindhoven.

Stepstone en FTI-BOLD begeleiden verkoop van JHK aan Sweco

“We zijn enorm trots dat we deze belangrijke stap zetten. Met de komst van JHK Architecten creëren we nog meer waarde en de meest duurzame oplossingen voor onze klanten”, aldus Eugene Grüter, de CEO van Sweco in Nederland.

Sweco is actief in meer dan vijftien landen en telt in totaal meer dan 18.500 professionals. Ongeveer 1.500 daarvan zijn architecten – Sweco is van origine een architectenbureau maar heeft zijn focus de afgelopen tien jaar verbreed naar het ingenieurswerkveld en naar technische consultancy en project delivery. Het personeelsbestand bestaat verder vooral uit ingenieurs, adviseurs en projectmanagers.

Voor JHK Architecten betekent de krachtenbundeling met de wereldwijde speler dat het zal kunnen profiteren van “innovatie, langjarige continuïteit en groei”, aldus Chris de Jonge, oprichter en directeur van het bureau.

“Continuïteit is sinds de oprichting van JHK Architecten in 1955 een belangrijk uitgangspunt geweest voor het bureau. Continuïteit voor haar opdrachtgevers, collega-adviseurs, collega-architecten, maar zeker ook voor al haar medewerkers. Het toetreden tot Europa’s grootste architecten- en ingenieursbureau vergroot onze impact voor zowel opdrachtgevers als de maatschappij, en vergroot het perspectief voor onze medewerkers.”

De aandeelhouders van JHK Architecten werden tijdens het verkooptraject begeleid door M&A-adviseurs van vier partijen. Stepstone Corporate Finance+ leverde financieel advies, waarbij FTI-BOLD de financiële due diligence voor zijn rekening nam. De kantoren Fieldfisher en Van Benthem & Keulen leverden juridisch en fiscaal advies.

Over de samenwerking met de ‘architect’ van de verkoopdeal, Stepstone Corporate Finance+, zegt De Jonge: “Het was prettig werken met hun team en zij hebben gezorgd voor een mooi eindresultaat.”

Sweco op overnamepad

De overname van JHK Architecten werd vorige week gesloten, tegelijk met de overname van Van Aken, een groter architectenbureau uit Eindhoven (50 medewerkers).

Eerder die week sloeg Sweco een veel grotere slag Met de komst van VK architects+engineers krijgt Sweco ruim 600 nieuwe medewerkers aan boord. VK heeft zes kantoren in België, vijf in Nederland, drie in Luxemburg, twee in Groot Brittannië en één in Vietnam.

Sweco neemt ook alle aandelen van de verschillende VK-dochterondernemingen over. Daarbij gaat het om ontwerpbureau Infranea (3D-ontwerp, BIM-diensten en VR-simulaties), architectuur- en ingenieursbureau DENC (logistiek, industrieel en commercieel onroerend goed) en ingenieursbureau One Simulations (CFD-simulaties) in Nederland, alsook de Belgische Looy Group (logistieke projecten) en Exilab (laboratoria en cleanrooms).