8 op 10 bedrijven nemen strategie en bedrijfsmodel op de schop

22 november 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Een groot deel van de Nederlandse bedrijven wordt het komende jaar genoodzaakt om hun strategie en bedrijfsmodel op de schop te nemen, zo blijkt uit onderzoek van FTI-BOLD.

Volgens de studie van het advieskantoor vormt het samengestelde effect van onder meer personeelstekorten, stijgende energiekosten en algehele inflatie een meervoudige bedreiging voor het concurrentievermogen van Nederlandse bedrijven. Bijna vier op de vijf (78%) ondervraagde bestuurders verwacht dan ook aanpassingen te moeten doen aan de strategie.

Voor de studie ondervroeg FTI-BOLD circa 600 bestuurders, commissarissen en managers van (middel)grote bedrijven vanaf 250 man personeel of $50 miljoen omzet.

Netherlands C-suite concerns

De ‘war for talent’ is de grootste zorg van bestuurders. Om hierop in te spelen hebben bijna negen van de tien bedrijven (87%) de aanpak voor het aantrekken en behouden van talent onlangs aangepast. Een kwart (26%) beschouwt werving en behoud van medewerkers als een belangrijk reputatierisico en verwacht in de komende twaalf maanden op dit gebied door de media onder de loep te zullen worden genomen.

De oorlog in Oekraïne en de daaraan gekoppelde geopolitieke risico’s, de hoge inflatie, de huidige recessie in Nederland, de sociale en politieke instabiliteit veroorzaakt door hoge woonkosten en supply chain-disruptie vormen de rest van de top vijf van zorgen.  

Tegelijkertijd blijven bestuurders ook druk met belangrijke bedrijfsthema’s die al langer aan een opmars bezig zijn, zoals cyberbeveiliging, gegevensbescherming en ESG-investeringen.

Approach to managing the impact of ESG and sustainability developments (by industry)

Vooral dat laatste staat hoog op de strategische agenda. Maar liefst 82% van de ondervraagde bedrijven heeft in de afgelopen twaalf maanden meer geïnvesteerd in ESG en duurzaamheid. Daarbij zien steeds meer bestuurders het thema inmiddels niet alleen meer als verplichting, maar ook als kans.

Bedrijven in de financiële sector, food & beverage, hernieuwbare grondstoffen & energie en mineraalverwerking stellen zich de komende periode het meest proactief op rond ESG-doelstellingen, verwacht FTI-BOLD.

Om de transitie naar ESG in goede banen te leiden (of te versnellen) is één op de vier bedrijven van plan om door middel van een fusie of overname hun ESG-profiel te verbeteren en meer kennis en expertise op dit gebied te vergaren. Een vergelijkbaar aantal bestuurders geeft aan overnames te gebruiken voor het bouwen van technologiekennis en systemen.

Reasons for conducting M&A in the next 12 months — Netherlands vs. key sectors

Geconfronteerd met al deze macro-economische en sectoruitdagingen zullen leiders van ondernemingen “moeilijke keuzes moeten maken”, zegt Klaas Wagenaar, Senior Managing Director bij FTI-BOLD, de Nederlandse vestiging van FTI Consulting.

“Grote Nederlandse bedrijven worden op meerdere fronten tegelijk geconfronteerd met uitdagingen en zullen van koers moeten veranderen om hun bedrijfsmodellen concurrerend en winstgevend te houden. Leiders zullen immers op verschillende fronten tegelijk strategieën moeten ontwikkelen en implementeren om zo op de lange termijn operationeel en financieel veerkrachtig te blijven.”