Antonio Alvarez III: ‘Banken en investeerders halen de teugels aan’

18 oktober 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Banken en investeerders gaan de komende periode de teugels aanhalen bij bedrijven die dreigen in noodweer te geraken. Dat zegt Antonio Alvarez III, de Europese baas van consultancybureau Alvarez & Marsal.

In gesprek met het Financieele Dagblad laat Alvarez III weten dat het bedrijfsleven het steeds zwaarder heeft met de ingezette economische neergang. In de samenwerking van het kantoor met bestuurders merkt de Europese topman dat bedrijven en private equity terughoudender worden in hun investeringen en vaker kijken naar manieren om te saneren.

Zijn constatering weerspiegelt een rapport dat KPMG twee weken geleden uitbracht. Het bureau ondervroeg ruim 1.300 CEO’s wereldwijd. Daaruit bleek dat maar liefst 87% van hen verwacht dat de wereld binnen een jaar in een recessie belandt.

Antonio Alvarez III, Alvarez & Marsal

Voor banken betekent het verslechterende klimaat dat de afdelingen die kredieten verzorgen en bijzonder beheer het flink wat drukker zullen krijgen. Volgens Alvarez III komen “veel ondernemingen over een halfjaar in de knel te zitten”.

“Bedrijven hebben afgelopen tijd veel cashreserves opgebouwd en ruime kredietfaciliteiten afgesproken met hun banken. Consumenten hebben nu ook nog genoeg spaargeld. Maar we verwachten dat het komende winter echt gaat verschuiven”, vertelt hij in gesprek met FD-journalist Lennart Zandbergen.

Hierdoor lopen ook banken een risico. “Veel bedrijven zitten zwaarder in de financiële problemen dan hun huisbanken merken. En convenanten zijn veel ruimer dan voorheen, dus het valt banken pas veel later op dat bedrijven in geldnood komen.”

Dat betekent dat banken voor onverwachte verrassingen kunnen komen te staan in de eerste kwartalen van volgend jaar. Vooral bij energie-intensieve concerns hebben banken volgens Alvarez III beperkt zicht op hoe die er daadwerkelijk voor staan.

Daarmee zou een soort van omgekeerde situatie kunnen ontstaan als in de coronacrisis, waarin uiteindelijk juist veel minder faillissementen plaatsvonden dan banken eerder verwachtten.

Ook investeerders zullen met een extra waakzaam oog in de gaten houden welke van hun deelnemingen mogelijk onder druk komen te staan. 2021 was een recordjaar voor private equity en durfkapitaal, maar in een sector die grotendeels draait op snelle rendementen zullen portefeuillemanagers niet aarzelen om snel in te grijpen. “Private equity-partijen zijn altijd geneigd om snel actie te ondernemen als iets niet goed gaat”, zegt Alvarez III.

Lees verder: Private equity-sector zet zich schrap voor roerige periode.

Het Amerikaanse Alvarez & Marsal staat vooral bekend als een specialist in herstructureringen. Het kantoor vergaarde wereldwijde faam toen het de leiding kreeg over het afwikkelen van het faillissement van zakenbank Lehman Brothers. De klus leverde het bureau honderden miljoenen op.

In Nederland werd het kantoor door de Amsterdamse afvalverwerker AEB ingeschakeld om puin te ruimen binnen de door schandalen en achterstallig onderhoud geplaagde organisatie.

Alvarez & Marsal doet echter veel meer dan alleen herstructureren. Het kantoor helpt klanten ook met fusies en overnames (vooral financiële due diligence), prestatieverbetering, risicomanagement, forensisch onderzoek en geschillen en rechtszaken.

Bij het bedrijf werken meer dan 6.000 consultants en ondersteunende medewerkers, waaronder een team gevestigd op de Amsterdamse Zuidas.