Private equity-sector zet zich schrap voor roerige periode
Ondanks de recordhoeveelheden ‘dry powder’, begint de wereldwijde private equity-markt nu toch ook de klappen te voelen van de aanhoudende economische neergang. Zowel het dealvolumes als de hoogte van de fondsenwerving ligt lager dan het voorgaande jaar, zo blijkt uit een nieuw rapport van Bain & Company.
In het eerste halfjaar van 2022 genereerden private equity-bedrijven zo’n $512 miljard aan overname-dealwaarde. Dat is minder dan in de eerste helft van 2021, maar nog altijd vrij hoog in vergelijking met eerdere jaren.
Het aantal gesloten deals brak dit jaar door de grens van 2.000. Daarmee ligt 2022 nog altijd op koers om tot het op één na hoogste jaartotaal ooit te komen, in navolging van het recordjaar 2021.
Gezien de toenemende impact van de geopolitieke en economische onzekerheid en de cyclische aard van de private equity-sector, is het echter niet te verwachten dat investeerders ook in de tweede helft van dit jaar zo actief zullen blijven.
“Nu we de tweede helft van het jaar ingaan, neemt de activiteit af”, constateert Hugh MacArthur, die leidinggeeft aan Bain & Company’s Private Equity-praktijk. “De dealpijplijn neemt af in veel sectoren, vooral in de technologiesector. Geconfronteerd met verliezen op leningen aangegaan vóór de vertraging, stellen banken veel meer vragen over de blootstelling van een bedrijf aan inflatie en stijgende rente, waardoor het moeilijker wordt transacties af te sluiten.”
De problemen op de publieke markt hebben al hun weerslag gehad op exits, aangezien de markt voor beursintroducties grotendeels is opgedroogd, zo blijkt uit de analyse van Bain & Company. De wereldwijde exitwaarde van buyouts bedroeg in de eerste helft van 2022 $338 miljard, een daling van ongeveer 37% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.
De wereldwijde waarde van beursintroducties, met inbegrip van zowel door buyouts gesteunde als andere transacties, lag met $91 miljard 73% lager dan in de eerste helft van 2021.
“Naarmate de huidige economische turbulentie aanhoudt, zullen deze vertragende trends zich waarschijnlijk uitbreiden tot deal-exits over de hele linie”, aldus MacArthur, die verder aangeeft dat door het dalende aantal exits de gemiddelde periode dat portfolio’s worden aangehouden zal toenemen.
Een soortgelijk beeld is zichtbaar ten aanzien van fondsenwerving. Een aantal grote fondsen wist in de eerste helft van 2022 nog te sluiten, maar de wereldwijde fondsenwerving liet een scherpe daling zien, vooral onder buyoutfondsen. Wereldwijd werd voor $645 miljard particulier kapitaal aangetrokken, vergeleken met $789 miljard dollar in de eerste helft van 2021. De buyout-fondsenwerving daalde van $284 miljard naar $138 miljard.
Momenteel is er in de markt nog altijd sprake van een recordberg aan ‘dry powder’ ter waarde van $3,6 biljoen, geld dat ligt te wachten om te worden geïnvesteerd. Terwijl dit vanuit het perspectief van investeerders in fondsen kan worden gezien als onbenutte kans, biedt de berg geld straks veel mogelijkheden voor private equite-fondsen.
“Deals die na een recessie worden gedaan, leveren doorgaans een sterk rendement op, iets wat zowel de general partners als de limited partners hebben geleerd in de nasleep van de wereldwijde financiële crisis”, aldus MacArthur.
Dit in in lijn met eerder onderzoek van Bain & Company, dat aantoonde dat behaald intern rendement op investeringen in de hersteljaren steeds hoger lag dan de langetermijngemiddelden, vooral bij investeringen in deals binnen het bovenste kwartiel.
Voorbereiden op roerige tijd
Vooruitkijkend geeft MacArthur aan dat de sector zich schrap zal moeten zetten voor de aankomende, “roerige tijd”. Dat betekent dat ze proactief op zoek moeten naar manieren om waarde te blijven creëren en moeten anticiperen op veranderingen in hun portfolio. “Dat zal van cruciaal belang zijn in het doorstaan van deze periode van turbulentie en het ten volle profiteren van het komende herstel.”
“Als we naar de langere geschiedenis kijken, heeft private equity bewezen veerkrachtig te zijn bij economische neergangen. Het is een cyclische sector en wij verwachten dat er op korte termijn wat uitdagingen zullen zijn. Op lange termijn geloven wij echter nog steeds dat private equity zal blijven groeien en dat het de best presterende activaklasse zal blijven in alle marktomstandigheden.”