2021 de boeken in als beste jaar ooit voor M&A: $5,3 biljoen aan deals

03 januari 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Voor de wereldwijde fusie- en overnamemarkt gaat 2021 de boeken in als een heus recordjaar. Dat blijkt uit een analyse van Bain & Company, een van de grootste strategy consultancykantoren ter wereld en een specialist in het M&A-domein.

Binnen alle mogelijke dealsegmenten is 2021 voor fusies en overnames een geweldig jaar gebleken. De totale dealwaarde steeg van $3,7 biljoen in 2020 naar $5,3 biljoen in het afgelopen jaar. Een recordwaarde, want sinds Bain & Company de marktontwikkelingen bijhoudt viel de dealwaarde nog niet eerder zo hoog uit.
Total M&A value for 2021

De afgelopen jaren hebben financiële investeerders hun vizier in toenemende mate gericht op het M&A-landschap en hebben ze de grens van $1 biljoen aan deals weten te doorbreken. Het betreft hierbij vooral transacties door private equity-bedrijven (deze richten zich vooral op (middel)grote deals met gevestigde partijen) en durfkapitalisten (die de focus vooral leggen op startups en scale-ups).

Lees verder: Bain: 2021 wordt drukste jaar ooit voor private equity-sector.

Total strategic M&A value for 2021

Strategische M&A – de tak met daarin vooral deals gesloten door multinationals en corporate organisaties – sloot het jaar af met een dealwaarde van $3,7 biljoen. Daarmee was 2021 het op één na beste jaar, gevolgd door 2015. Opgemerkt dient te worden dat de dealwaarde in 2021 in het bijzonder toe te schrijven was aan enkele omvangrijke megadeals. Daarmee kwam een einde aan enkele opeenvolgende jaren waarin de dealwaarde binnen het strategische M&A-segment juist daalde.

De markt voor corporate M&A-deals heeft zich het afgelopen jaar in alle regio’s en sectoren herpakt. Noord-Amerika blijft de grootste markt ter wereld voor overnames, desinvesteringen, carve-outs en andere transacties.

Total corporte M&A value by region and industryDoor de aantrekkende economie en de bloeiende fusie- en overnamemarkt zijn strategische M&A-multiples tot historische hoogten gestegen, met een gemiddelde multiple van 16x EV/EBITDA. Nu de waarderingen van overnamekandidaten in 2021 in bijna alle sectoren aanzienlijk zijn gestegen, betalen bedrijven in het snel veranderde landschap meer dan ooit voor hun overnamedoelen.

Deal valuations

Optimistische vooruitzichten voor 2022

De experts van Bain & Company verwachten dat de M&A-markt ook in 2022 weer genoeg kopers zal aantrekken. En ook de meeste kopers zelf zijn positief gestemd en verwachten dat de dealactiviteit het komende jaar gelijk zal blijven of zal toenemen.

“M&A-bestuurders moeten echter de gevolgen van een strenger fiscaal beleid en strengere regelgeving nauw in de gaten houden. Maar ook macro-economische factoren, zoals disruptie in de supply chains of de toenemende concurrentie van financiële investeerders die beschikken over veel kapitaal”, zo valt te lezen in het rapport.