Durfkapitalisten investeren steeds vaker in techstartups

25 oktober 2021 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Investeerders in startups – durfkapitalisten en corporate investeerders – investeren steeds vaker in technologiebedrijven, zo blijkt uit een nieuwe analyse van Bain & Company.

Het ‘Global Technology Report’ van Bain & Company brengt de belangrijkste trends en ontwikkelingen in het technologielandschap in kaart. Belangrijkste conclusie uit het nieuwste rapport is dat investeerders in toenemende mate hun oog laten vallen op jonge, innovatieve techbedrijven. Techstartups vormen al jaren een gewild jachtterrein, maar de investeringen in het segment bereiken de laatste jaren nieuwe recordhoogten.

David Crawford, leider van de Global Technology Practice van Bain & Company: “In de eerste twee kwartalen van dit jaar waren techstartups goed voor meer dan twee derde van de totale durfkapitaalinvesteringen.”

Tech companies consistently receive the majority of venture funding

De achtergrond van deze ontwikkeling is helder. De Covid-19-pandemie heeft gezorgd voor een versnelling van digitalisering en het omarmen van nieuwe manieren van werken en zakendoen. Crawford: “Technologie is de primaire kracht achter de disruptie en waardecreatie in bijna elke industrie overal ter wereld".

Kijkend naar de durfkapitaalinvesteringen in techondernemingen, is er een trend zichtbaar waarbij er steeds vaker wordt geïnvesteerd in zogeheten later stage-deals. Crawford licht toe: “Investeerders zijn massaal op zoek gegaan naar meer zekere investeringen om risico’s af te dekken en de storm te overleven.”

Late-stage deals make up a growing share of tech venture investments

De Bain & Company-partner voegt toe dat deze verschuiving ook na de pandemie waarschijnlijk nog een tijd zal voortduren. “Bedrijven met venture capital achter zich kiezen er vaker voor om langer particulier te blijven. Zo kunnen ze blijven investeren in omzetgroei en de druk vanuit de kapitaalmarkt – die een focus op winstgevendheid voorschrijft – ontlopen.”

Waar gaat het geld naartoe?

Waar richten de techinvesteringen van durfkapitaalinvesteerders zich op? Uit het rapport komt naar voren dat twee segmenten goed zijn voor het grootste aantal deals: kunstmatige intelligentie en cloudtechnologie.

De durfkapitaalinvesteringen in deze twee segmenten zijn de afgelopen tien jaar meer dan twee keer zo snel gegroeid als de investeringen in andere sectoren, zo blijkt uit het rapport. Vandaag de dag zijn deze segmenten goed voor meer dan een derde van de totale waarde van techinvesteringen door durfkapitalisten.

Venture investors prefer industry-specific start-ups in AI and ML, and cross-industry start-ups in the cloud

Over cloud computing zegt Crawford: “Bedrijven en investeerders zijn zich zeer bewust van de buitengewone impact die cloudgebaseerde computingmodellen kunnen hebben. Cloudgedreven bedrijfsmodellen ontsluiten aanzienlijke waarde voor bedrijven in elke sector.”

Op het gebied van kunstmatige intelligentie blijkt het overgrote deel van de durfkapitaalinvesteringen geconcentreerd in twee landen: de VS en China.

Most AI venture investments are concentrated in the US and China

De twee sectoren waar het meeste durfkapitaal in kunstmatige intelligentie wordt gestoken zijn de transportsector en de gezondheidszorg. In het transportlandschap wordt AI onder meer ingezet voor autonoom rijden, robotaxi’s en het efficiënter maken van langeafstands-vrachtwagenvervoer. En in de zorg kan AI helpen bij het ontdekken van geneesmiddelen of bijvoorbeeld op het gebied van diagnostiek en imaging.

Volgens een ander rapport van Bain & Company is private equity goed op weg om het beste jaar ooit neer te zetten. Net als in het durfkapitaalsegment is de technologiesector de grootste aanjager van dealvolumes en -waarde.