Wereldwijde investeringen in fintech door het dak
De wereldwijde fintechmarkt heeft dit jaar een enorm sterke start gemaakt, getuige de groeiende investeringen in fintech door zowel durfkapitalisten, private equity-partijen als corporate organisaties – zo blijkt uit onderzoek van KPMG.
Nooit eerder waren de investeringen in fintechbedrijven zo hoog als in de eerste zes maanden van dit jaar. De wereldwijde fintechinvesteringen kwamen uit op $98 miljard in de eerste helft van 2021 versus $121,5 miljard over geheel 2020.
De grote hoeveelheid beschikbaar kapitaal (‘dry powder’), de versnelling van digitalisering door de coronacrisis, een steeds diverser spectrum van fintechhubs en sectoren en overige wereldwijde ontwikkelingen hebben bijgedragen aan de sterke start in dit jaar.
Noord- en Zuid-Amerika waren goed voor $51,4 miljard aan fintechinvesteringen in de eerste helft van 2021. Met $42,1 miljard nam de VS daarvan het leeuwendeel voor zijn rekening. Ook de EMEA-regio kende aanzienlijke investeringen, met $39,1 miljard – een record voor de regio. Het merendeel van de fintechinvesteringen in Europa kwam voor rekening van het Verenigd Koninkrijk met $24,5 miljard. Hiertoe behoorde bijvoorbeeld de overname van Refinitiv door de London Stock Exchange.
Daarrna volgt de Scandinavische regio, waar het investeringsvolume vooral werd gedreven door de Zweedse overname van handelsplatform Itivitj door Broadridge Financial Solutions en twee additionele investeringen in het achterafbetaalbedrijf Klarna.
Met $805 miljoen werd in ons eigen land het meeste geld geïnvesteerd in betaalbedrijf Mollie. Dankzij deze kapitaalinjectie is de waarde van het fintechbedrijf inmiddels gestegen naar €5,4 miljard, meer dan de helft van de beurswaarde van ABN Amro. Ook de Nederlandse bank Bunq werd verrijkt met een investering van $227 miljoen.
Venture capital
De wereldwijde investeringen door durfkapitalisten bereikten in het eerste halfjaar van 2021 een bedrag van meer dan $52 miljard – dicht in de buurt van het recordjaarbedrag van 2018 – toen $54 miljard. De grootste venture capital-rondes in het afgelopen halfjaar hadden betrekking op onder meer Wealthtech Robinhood ($3,4 miljard), Het Braziliaanse digital-bedrijf Nubank ($1,5 miljard), Het Zweedse Klarna (twee investeringsrondes voor in totaal $1,9 miljard), en de Duitse wealthtech Trade Republic ($900 miljoen).
De in Zuid-Korea gevestigde financiële mobiele applicatie Toss wist $410 miljoen op te halen, in wat zich de grootste venture capital-ronde in Azië van het afgelopen halfjaar mag noemen.
In overige dealsegmenten investeerden private equity-bedrijven zo’n $5 miljard in de fintechmarkt – waarmee de grens van $4,7 miljard werd doorbroken die in 2018 werd genoteerd. Tot slot telden corporate organisaties het afgelopen halfjaar $21 miljard neer voor fintechbedrijven, gedreven door de druk om hun digitale transformaties te versnellen en hun digitale capaciteiten uit te bouwen.
“De wereldwijde investeringen in fintech hebben een snel herstel laten zien sinds de niveaus van 2020”, laat Ian Pollari, Global Fintech Co-Leader en Partner bij KPMG Australia, weten in een reactie op alle bevindingen. “Groeiende transactievolumes, waarderingen en succesvolle exits hebben dit resultaat aangejaagd. Bedrijven proberen in toenemende mate de kansen in de markt te pakken en door middel van samenwerkingen of fusies en overnames hun strategische doelstellingen te realiseren.”
Het rapport van KPMG geeft verder enkele snelgroeiende segmenten weer, zoals het groeiende ESG-domein (environmental, social en governance). Denk aan groei op het vlak van bijvoorbeeld financiële inclusie, carbon tracking en offsets.
Martijn Berghuijs, Partner Fintech Advisory bij KPMG Nederland, legt uit: “Beleggers en investeerders willen niet langer alleen inzicht hebben in de directe financiële opbrengsten in fintechbedrijven. Ook de vraag hoe deze investeringen tot stand komen en wat daarbij de invloed is op mens, milieu en samenleving wordt steeds belangrijker. Dat verklaart de groeiende aandacht voor investeringen in ESG-gerelateerde fintechinitiatieven.”
Andere segmenten die een sterke groei in de vraag zien zijn crypto en blockchain, cybersecurity, B2B-diensten en platform-gebaseerde modellen.
KPMG brengt zijn ‘Pulse of Fintech’-rapport twee keer per jaar uit. Sinds 2016 wordt het rapport gepubliceerd.