Private equity-dealmakers verpulveren record met $1 biljoen aan deals

29 maart 2022 Consultancy.nl 5 min. leestijd

Met de totale waarde die private equity-deals vorig jaar hebben opgebracht mag 2021 een recordjaar genoemd worden, zo blijkt uit onderzoek van Bain & Company. Hier acht grafieken die laten zien hoe dit recordjaar tot stand kwam.

In 2021 kwam de totale waarde aan wereldwijd gesloten buyoutdeals uit op $1,1 biljoen, ongeveer dubbel zo hoog als de $577 miljard in 2020. Daarmee is het oude record van $804 miljard (2006) meer dan verpulverd, zo blijkt uit de cijfers.
Global-buyout-deal-value-2022

Bij ongeveer één op de drie deals in 2021 was een technologiebedrijf betrokken (ook het software- en solutions-segment valt hieronder).
Global buyout deal count, by sector

In een tijd waarin het aantal technologiegedreven sectoren – zoals fintech en healthtech, waar outperformance in toenemende mate een functie is van technologische expertise – flink blijft groeien, bleek het technologiedomein vorig jaar al goed voor ongeveer de helft van alle gerealiseerde dealwaarde.

Buyouts of tech-enabled businesses have tripled over the past five years

Het aantal megadeals (meer dan $1 miljard) is nagenoeg verdubbeld, waardoor de gemiddelde dealomvang met 57% is gestegen. En voor het eerst sinds Bain & Company data uit de private equity-dealmarkt monitort (in 2000) heeft de dealwaarde nu de grens van €1 miljard weten te doorbreken.
Global buyout deal count - by deal sizeAls gevolg van de hausse aan private equity-deals is het aandeel van private equity in de totale M&A-markt gestegen tot ongeveer 19%, het hoogste niveau sinds 2006.

Global M&A deal value

Dealaanjagers

Volgens Bain & Company is de enorme stijging van de private equity-dealwaarde in 2021 toe te schrijven aan verschillende factoren. Ten eerste was er sprake van een groot aantal ‘inhaaldeals’ – deals die gepland waren voor 2020, maar door de coronacrisis naar 2021 zijn doorgeschoven.
Global private capital dry powder, by fund type

De pandemie heeft daarnaast gezorgd voor een hausse aan deals, en dan vooral binnen twee sectoren: het technologiesegment en de zorg- en life sciences-sector. Ten derde heeft de hoeveelheid beschikbaar kapitaal bij participatiemaatschappijen (het welbekende ‘dry powder’) een nieuwe recordhoogte ($3,4 biljoen) bereikt, waardoor investeerders onder druk zijn komen te staan om dat geld aan het werk te zetten.

Fondsenwerving

In een jaar dat werd gekenmerkt door verschillende nieuwe records, heeft ook de markt voor privaat ingebracht kapitaal niet teleurgesteld. Zo is er in 2021 voor in totaal $1,2 biljoen aan kapitaal ingebracht, een 14% stijging tegenover het totale bedrag in 2020 en gelijk ook een nieuw hoogterecord.

Global private capital raised, by fund typeBuyoutfondsen hebben vorig jaar $387 miljard weten op te halen, waarmee 2021 voor hen het op één na beste jaar ooit was. Groei- en durfkapitaal en infrastructuur zijn allemaal sneller gegroeid dan hun vijfjarig gemiddelde.

Noord-Amerika, met name de Verenigde Staten, blijft ’s werelds grootste markt voor het aantrekken van aandelenfondsen.
Global buyout capital raised, by investment region focus

Vooruitblik 2022 

Vooruitblikkend op de rest van het huidige jaar, verwacht Hugh MacArthur, wereldwijd hoofd van de Private Equity-praktijk van Bain & Company, dat 2022 “een drukke en spannende tijd zal blijven voor de private equity-sector”.

“Maar gezien de hoge prijzen die voor overnames worden neergelegd, zal de druk op dealsponsors om dit jaar resultaten te boeken onvermijdelijk toenemen. Voor dealmakers is het van cruciaal belang dat zij de micro-economie van de sector, de beschikbare hefbomen voor waardecreatie en de risico’s die zij lopen volledig begrijpen.”

MacArthur adviseert dealmakers bovendien om de gevolgen van de Russische inval in Oekraïne goed in de gaten te houden. “Het Oekraïne-conflict voegt veel dimensies toe aan het wereldwijde macrobeeld. De gevolgen van het Oekraïne-conflict zullen tot ver in de omtrek voelbaar zijn.”

“Private equity-investeerders en hun portefeuillebedrijven zullen dus rekening moeten houden met een breder dan normaal scala aan scenario’s. Zij zullen nauwlettend in de gaten moeten houden hoe de gebeurtenissen zich verder ontvouwen.”