Grote faillissementsgolf verwacht in eerste helft van 2023
Het aantal faillissementen zal in de eerste helft van 2023 fors toenemen. Die verwachting spreken onderzoekers van PwC en de Universiteit Leiden uit in een rapport.
Kort nadat ruim twee jaar geleden de coronacrisis uitbrak, introduceerde de Nederlandse regering tal van steunmaatregelen om bedrijven overeind te houden. Wat is gelukt, zo blijkt uit onderzoek van het CBS: in 2021 lag het aantal faillissementen op het laagste niveau sinds 1981.
Op basis van deze cijfers lijkt het erop dat onze overheid een faillissementsgolf heeft weten af te wenden. Specialisten van PwC en wetenschappers van de Universiteit Leiden plaatsen echter vraagtekens bij die conclusie.
Voor hun studie gingen het accountants- en adviesbureau en de universiteit de afgelopen maanden in gesprek met bijna 200 experts over het effect van de overheidssteunmaatregelen op het aantal faillissementen.
De belangrijkste conclusie: in de eerste helft van 2023 zal het aantal faillissementen in ons land flink toenemen, zegt PwC-partner Edwin van Wijngaarden tegen een journalist van radiozender BNR.
“De eerste helft van 2023, dat denken de experts die we hebben gesproken. We zien een toename van de vraag bij Bijzonder Beheer van de banken in het derde kwartaal. Dan duurt het vaak even, en een paar maanden verder kom je in die piek.”
Belastingschuld
Dat de gevreesde faillissementsgolf zo lang op zich heeft laten wachten is verklaarbaar, stelt Van Wijngaarden. Naast dat ondertussen alle steunmaatregelen zijn afgeschaft, hebben veel bedrijven tijdens de crisis een forse belastingschuld opgebouwd. En die moeten ze nu terugbetalen.
Volgens de onderzoekers zullen veel organisaties niet in staat zijn om die schuld bij de fiscus te vereffenen. Deels omdat ze daar maar vijf jaar de tijd voor hebben volgens de huidige regels – die bovendien zijn versoepeld, eerder gold een terugbetaaltermijn van drie jaar.
Nu zou de Belastingdienst in dergelijke gevallen maatwerk kunnen toepassen en dus met bepaalde bedrijven speciale betalingsregelingen kunnen treffen. Op die manier is de kans groot dat een faillissement wordt vermeden en dus dat het bedrijf blijft voortbestaan, terwijl het eveneens zijn schuld aflost.
Niet zaligmakend
Toch is deze aanpak niet zaligmakend: de Belastingdienst kan namelijk maar een beperkte hoeveelheid bedrijven op een afwijkende manier helpen met een schuld. “Als er te veel bedrijven bijkomen, houdt dat maatwerk op”, benadrukt Van Wijngaarden in de uitzending van BNR.
Om deze reden pleit de PwC-partner voor het aanpassen van het huidige beleid. Zo zou het in zijn ogen slim zijn om de huidige terugbetalingstermijn te verlengen. Wat volgens hem ook kan helpen: de betalingsverplichting tijdelijk stopzetten of de schulden verrekenen met fiscale verliezen.