Bijzonder beheerexperts: ‘Minder faillissementen dan verwacht’

20 juli 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Het aantal faillissementen – veroorzaakt door de gevolgen van de Covid-19 pandemie – valt flink lager uit dan verwacht. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van PwC en de Universiteit Leiden.

Voor hun terugkerende studie – naam: ‘Bijzonder Beheer Barometer juli 2021’ – spraken de onderzoekers van het Big Four-kantoor en de academische instelling met tal van experts. Zoals bijzonder beheer bankiers, insolventieadvocaten, herstructureringsadviseurs en investeerders. 

De belangrijkste conclusie: de financiële steunpakketten die de Nederlandse overheid heeft ingezet om ondernemingen tijdens de coronapandemie te ondersteunen, “zijn in ieder geval voor de korte termijn effectief gebleken”, zeggen PwC en de Universiteit Leiden in hun rapport.

Aantal faillissementen per kwartaal

Zo daalt het aantal faillissementen al vier kwartalen op rij. In totaal gingen er in 2020 ruim 2700 bedrijven failliet. Volgens cijfers van het CBS is dat het laagste aantal faillissementen in negentien jaar tijd (in 2000 gingen namelijk ruim 2.600 ondernemingen failliet).   

Niet voor niets verwacht 73% van de respondenten dat het aantal faillissementen – veroorzaakt door de coronacrisis – lager zal uitvallen dan ze eind 2020 veronderstelden. Sommigen doen daar zelfs nog een schepje bovenop.

“Elke maand verbaas ik me weer over het lage aantal faillissementen. Ik ben nu inmiddels van mening dat de faillissementsgolf dan ook wel niet zal komen”, zegt een insolventieadvocaat tegen de onderzoekers.

Bijzonder beheer

Dat betrekkelijk weinig organisaties failliet (lijken te) gaan, betekent niet dat er geen problemen zijn. Veel bedrijven zijn tijdens de coronacrisis namelijk overgedragen aan bijzonder beheer. Deze bankafdelingen ondersteunen bedrijven waarvan wordt verondersteld dat ze op de korte termijn niet meer aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen. 

Verwachting ontwikkeling instroom van aantal bijzonder beheerdossiers

Ondernemingen die onder bijzonder beheer vallen hebben dus een hoog risicoprofiel. En dat worden er volgens de meerderheid van de ondervraagde experts (76%) steeds meer. Zo verwacht 33% dat de instroom bij bijzonder beheer in het eerste kwartaal van 2022 zijn piek bereikt, terwijl 22% denkt dat de piek in het tweede kwartaal van volgend jaar zal plaatsvinden.

De veronderstelde piek in het eerste half jaar van 2022 is in vergelijking met de vorige editie van het onderzoek (in februari 2021) wel zes maanden verschoven. Toen verwachtte de meerderheid dat de instroom zijn piek zou bereiken in het laatste halfjaar van 2021.

Verder verwacht op dit moment ongeveer één op de vier ondervraagde experts dat er überhaupt geen instroompiek zal komen bij de bijzonder beheerafdelingen van banken.

Hoe ontwikkelt de kans zich dat een onderneming succesvol uit bijzonder beheer komt

Als een bedrijf wordt overgedragen aan bijzonder beheer zijn de problemen meestal niet van de ene op de andere dag opgelost. “Van de ondernemingen die succesvol uit bijzonder beheer komen verblijft 81% tussen de anderhalf en drie jaar bij bijzonder beheer”, aldus de onderzoekers.

Vanzelfsprekend komen niet alle ondernemingen succesvol uit bijzonder beheer. Wel heeft de meerderheid van de respondenten momenteel vertrouwen in een goede afloop. Zo geeft 58% van de respondenten aan dat de kans om succesvol uit bijzonder beheer te komen is toegenomen.

“Dit is een fors positieve ontwikkeling in vergelijking met onze vorige studie, toen ging het om slechts 11% van de experts. Een mogelijke verklaring is de verlenging van de overheidsmaatregelen en de beter dan verwachte economische vooruitzichten”, aldus de onderzoekers van PwC en Universiteit Leiden.