Aantal bedrijven aan het infuus piekt in tweede helft van 2021

18 februari 2021 Consultancy.nl

Hoewel het aantal bedrijven dat momenteel aan het infuus hangt relatief laag is gezien het verwoestende effect van de Covid-19-pandemie op de economie, zal dit beeld snel gaan veranderen, zo voorspelt een nieuw rapport van PwC in samenwerking met de Universiteit Leiden.

Volgens de uitkomsten van de tweede zogeheten ‘Bijzonder Beheer Barometer’ krijgen de bijzonder beheer-afdelingen van banken het vanaf het derde kwartaal razend druk. Door alle steunmaateregelen die door overheid zijn opgetuigd zijn er momenteel opvallend weinig faillissementen in de economie, ook vallen naar verhouding weinig bedrijven onder het verscherpt toezicht van schuldeisers zoals banken.

Ook de Belastingdienst speelt hierin een grote rol. Het bedrijfsleven heeft massaal (ruim 209.000 bedrijven) gebruikgemaakt van de mogelijkheid tot uitstel van belasting die is aangereikt door de dienst, maar de terugbetaling van de maar liefst €13,2 miljard (eind 2020) aan collectieve belastingschuld zal als een zwaard van Damocles boven het hoofd van veel noodlijdende bedrijven hangen.

Wanneer verwacht u dat de instroom van het aantal bijzonder beheer dossiers zijn hoogtepunt bereikt?

Voor veel bedrijven betekent dit een nekslag, geeft Edwin van Wijngaarden van PwC aan. Vooral de horeca, groot- en detailhandel en cultuur en recreatie worden door de onderzoekers genoemd als de sectoren waar de verwachte toestroom naar bijzonder beheer hoog zal zijn. En hoewel dit aantal in het tweede kwartaal zal gaan toenemen, verwachten de onderzoekers in kwartaal drie pas de echte piek te zullen zien.

Dit beeld sluit aan op de conclusies van het ABN Amro-onderzoek ‘De financiële weerbaarheid van Nederlandse bedrijven tijdens Corona’. Hieruit blijkt dat 27% van de Nederlandse bedrijven bij de huidige lockdown te maken krijgt met liquiditeitsproblemen die niet oplosbaar zijn zonder additionele financiering.

Faillissementen

De onderzoekers van PwC en Universiteit Leiden waarschuwen er ook voor dat de succesratio van bijzonder beheer-afdelingen dit jaar (aanzienlijk) kleiner zal zijn. Uit eerder onderzoek blijkt dat historisch gezien de succesratio van een bijzonder beheertraject tussen de 50% en 75% ligt. Gezien de huidige en bijzondere omstandigheden, geeft 41% dat aan dat de kans om succesvol uit bijzonder beheer te komen is afgenomen.

Hoe ontwikkelt de kans zich dat een onderneming succesvol uit bijzonder beheer komt

Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat er minder vertrouwen is dat ondernemingen in staat zijn het toegenomen schuldniveau te dragen, in combinatie met een beperkte groei van de economie. En ook het feit dat bij sommige bedrijven zo veel schuld is opgebouwd, kan mogelijk betekenen dat ze niet het volledige bedrag kunnen terugbetalen, en dat zij zich zullen moeten wenden tot overige oplossingen.

71% van het panel van herstructureringsexperts verwacht dat er een toename zal zijn van het aantal faillissementen in het komende kwartaal. Maar omdat veel bedrijven niet gezond uit bijzonder beheer zullen komen in het derde kwartaal, wordt de piek in het aantal faillissementen verwacht in het daaropvolgende kwartaal, eind dit jaar dus. “We zien in het derde en vierde kwartaal een groot maatschappelijk probleem aankomen”, waarschuwt Van Wijngaarden.

Wanneer verwacht u dat het aantal faillissementen zijn hoogtepunt bereikt?

Arnoud van der Lingen, restructuring expert bij advieskantoor BOLD, raadt ondernemers aan om nu al na te denken over hoe ze straks hun schulden gaan terugbetalen. Hoogleraar Jan Adriaanse van de afdeling Bedrijfswetenschappen aan de Universiteit van Leiden voegt toe dat bedrijven ook hun businessmodel tegen het licht moeten houden. “Kijk zorgvuldig naar de levensvatbaarheid van het businessmodel.”

De herstructureringsexperts pleiten ook voor een meedenkende overheid. “Verlenging van de periode waarover belastinguitstel en terugbetaling mogelijk is alsmede meer maatwerkoplossingen per sector zijn cruciale extra overheidsmaatregelen om het aantal faillissementen te beperken”, aldus het rapport.

De Bijzonder Beheer Barometer is gebaseerd op een enquête onder 122 bankiers, advocaten en herstructureringsdeskundigen.

More on: PwC
Netherlands
Company profile
PwC
PwC is a Netherlands partner of Consultancy.org
Partnership information »
Partnership information

Consultancy.org works with three partnership levels: Local, Regional and Global.

PwC is a Local partner of Consultancy.org in Middle East, Netherlands.

Upgrade or more information? Get in touch with our team for details.