Middelgrote bedrijven positiever over economisch vooruitzicht

24 november 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Nederlandse ondernemers worden steeds positiever over het economisch herstel en de vooruitzichten voor hun onderneming, blijkt uit onderzoek van Kruger.

Voor de vijfde keer sinds het uitbreken van de crisis heeft Kruger ondernemers, directie- en managementleden van middelgrote bedrijven (€5 - €500 miljoen omzet) gevraagd naar de effecten van de coronapandemie op hun onderneming en de economie. Het beeld dat uit de bevindingen van de meest recente survey (uitgevoerd in november) naar voren komt, is op veel gebieden een stuk positiever te noemen.

Impact

Zo zijn ondernemers wederom positiever over de impact van corona op hun bedrijfsvoering. Inmiddels verwacht 62% het jaar 2020 zelfstandig zonder (grote) schade door te komen. In het begin van de zomervakantie lag dit percentage met 44% nog significant lager en sinds april is het zelfs meer dan verdubbeld. 

Kruger - Hoe-overleeft-u-deze-crisis

Omzet

Dit komt mede doordat de omzetvooruitzichten licht zijn verbeterd voor 2020 en 2021 ten opzichte van de vorige meting in september. Momenteel verwacht slechts 22% van de ondernemingen een omzetdaling van meer dan 20% in 2020 en verwacht 8% een dergelijke omzetdaling in 2021. Twee maanden geleden lagen deze percentages hoger.

Ondernemingen in de detailhandel (non-food), horeca en evenementenbranche zijn niet verrassend het meest somber over hun omzetontwikkeling, terwijl bedrijven in de IT/automatisering en transport en logistieke sector het meest positief zijn.

Verwacht omzetverlies 2020 tov 2019, Verwacht omzetverlies 2021 tov 2019

Besparingen

Ook in de besparingsmaatregelen is opnieuw een positieve ontwikkeling te zien. Minder ondernemers geven aan te zullen besparen op grote investeringen, marketing en public relations, overhead, personeelskosten en inkoopkosten.

Over de hele linie ligt de focus van besparingen nog steeds op het snijden in de indirecte kosten, zoals indirect personeel, marketing en overhead. Daarbij zijn de verschillen in besparingsstrategieën tussen grote en kleinere ondernemingen nu zover naar elkaar toegegroeid dat deze inmiddels verwaarloosbaar zijn.

Besparingsmaatregelen

De deelnemers aan de Kruger-enquête verwachten een reductie in hun personeelsbestand van gemiddeld 2,3% tussen januari 2020 en januari 2021. Medio april waren ze hierover veel somberder. Toen verwachtten ze een reductie van 11,4%.

Bijna zes op de tien (58%) middelgrote bedrijven geeft aan niet te zullen besparen op personeelskosten. Voor de overige bedrijven geldt dat 26% reeds (beperkt) heeft gereorganiseerd en 16% aan het onderzoeken is in welke mate er gereorganiseerd gaat worden.